Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Блекота для попелиці


24.05.2012

У нашому селі земля заражена попелицею. Тільки-то зазеленіють огірки, розстеляться по землі і рясно зацвітуть, як звідкись береться оця напасть, що оселяється під листками. Нею заражаються ще й гарбузи, кабачки, дині. Як боротися з попелицею? Обприскувати отрутою - бджоли загинуть. Чи є інші способи?
В. Лисенко, Якимівський район, Запорізька область.

ВЕЛИКОї шкоди городнім культурам, плодовим деревам та ягідним кущам завдють попелиці, які висмоктують сік з рослини і призводять до їх загибелі. Крім хімічних речовин, проти попелиць з успіхом застосовують настої з різних рослин. Ось деякі з них.
Алое. 50 г рослини подрібнюють, заливають 1 л води, настоюють одну добу, проціджують і обробляють рослини, уражені попелицею.
Блекота чорна. Дворічні рослини треба заготовляти на початку цвітіння. 1 кг блекоти заливають 10 л води і настоюють 12 годин або кип‘ятять 30 хвилин, проціджують, додають 30-40 г господарського мила і обприскують заселені попелицею рослини.
Кульбаба лікарська. 200-300 г подрібненого кореневища або 400 г зеленого листя настоюють в 10 л води 2-3 години, проціджують і обробляють рослини. У разі потреби повторну обробку проводять через 10-15 днів.
Перець червоний гіркий: півкілограма сухих подрібнених стручків перцю настоюють 2 доби в 10 л води, кип‘ятять 1 годину, настоюють ще 2 години, проціджують і зберігають у темному місці. Для обробки до 20 л води додають 100 г відвару і 40 г господарського мила. Цим розчином і обробляють рослини.
Попіл з деревини. 3 кг просіяного попелу заливають 10 л гарячої води на дві доби, потім зливають і обприскують рослини.
Проростки картоплі (обламані) або бадилля (1,2 кг) настоюють у 10 л теплої води 3-4 години, проціджують, додають 40 г мила і використовують за призначенням.
Шкірки апельсинів. 10 г сухих шкірок заливають 1 л окропу, настоюють 4-5 годин, проціджують і додають сірникову коробочку сечовини. Добре перемішують, проціджують і обприскують. Крім апельсинових, таким же чином можна використовувати і лимонні та мандаринові шкірки.
Щавель кінський. 300 г подрібненого коріння настоюють у 10 л води 2-3 години, проціджують і використовують для обробки.

Алла КАПІТУЛЬСЬКА,
науковий працівник.