Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Болить спина


31.03.2011

У селян зараз роботи непочатий край. Як же працювати на городі і в саду так, щоб не боліла спина?

Люди виходять на городи після тривалого періоду малорухливого способу життя в холодну пору. Внаслідок фізичної адинамії і авітамінозу навесні тонус м’язів знижений. Переохолодження під час городніх робіт, протяги, перепочинок на ще непрогрітій землі ослаблюють м’язи, і вони не втримують положення хребта в цій дуже важкій для нього поставі. За рахунок мікрорухів у хребті відбувається переміщення фрагментів дисків. Вони тиснуть на нервові закінчення, які ведуть до попереку та ніг. Звідси простріли в попереку, біль у ногах.
За підрахунками медиків, навантаження на поперек зростає у 20 разів, коли нагинатися. Взяти сапку вагою кілограм - це те саме, що покласти собі на поперек 20 кілограмів. Щоб не було серйозних травм хребта, краще працювати на городі навприсядки або на колінах, а не нагинатися. Рутинну позу бажано змінювати кожних 15-20 хвилин - розігніться, потягніться. Та якщо біль у спині заважає працювати, доведеться кілька днів дотримуватися постільного режиму. Якщо і це не дає результатів, а біль стійко віддає в ноги, треба звернутися до лікаря.
При радикуліті біль настає раптово. Попустити може через тиждень, а інколи тримає у напрузі й півроку, незважаючи на лікування. Саме лікування - це зняття спазму. Допоможе тільки тривалий спокій і розслаблення. А коли біль відступить, дотримуйтеся раціонального режиму життя. Правильно харчуйтеся. У вашому щоденному раціоні має бути багато кальцію та вітаміну D, а він є в молоці, сирі, кисломолочних продуктах, горіхах, рибі. Не перегрівайтеся і не перемерзайте, не ходіть у мокрому одязі, не сідайте на холодне, носіть білизну з натуральних волокон.
Згинайте ноги в колінах, а не спину, беручи тягар. Присядьте, тримаючи його обома руками і притуливши до себе. Навантаження на хребет при цьому буде незначним.
Під час роботи в саду ставте драбину так, щоб не виконувати рухів руками вище пліч.
На городі розгинайте спину кожні 15-20 хвилин.
Важку ношу розділіть на частини, піднімаючи які, не перевантажуватимете хребет.
Навчіться правильно нагинатися: чим менше прогнетеся, тим краще.
Піднімаючи ящики чи мішки, не повертайте тулубом, оскільки такі рухи - одна з найпоширеніших причин прострілів.
Уникайте переохолодження та протягів. Вони можуть призвести до напруження прилеглих до хребта м’язів, що згодом стає причиною захворювань хребта. А напруження м’язів шиї і плечового поясу може стати причино болю у скроневій ділянці.
Не сидіть в одному положенні більше 40 хвилин.
Рецепти народної медицини при радикуліті.
Натерту на дрібній тертці очищену чорну редьку прикладати до хворого місця як гірчичники.
Соком чорної редьки намочити шматок м’якої тканини, прикласти на хворе місце і закутати. Якщо не буде дуже пекти, компрес можна не знімати 2-3 доби. За потреби процедуру можна повторити кілька разів.
Змішати склянку подрібненої на кашку чорної редьки і головку вичавленого часнику. При сильних болях суміш прикладають на 10-15 хв. Можна на болючу ділянку тіла прикладати марлевий мішечок, наповнений вичавленим часником. Тримати, поки не почне пекти. Потім цю ділянку тіла змастити теплою соняшниковою олією і закутати вовняною хусткою.
Подрібнений на кашку часник змішати з топленим нутряним свинячим жиром (1:2) і втирати щодня в болючі ділянки. Мазь щільно закритою зберігати в холодильнику, а перед використанням потрібну кількість підігріти.
Втирати у хворі місця водний розчин соку хрону (1:1) і одразу ж обв’язувати їх вовняною хусткою.
Залити 2-3 столові ложки подрібненого кореня лопуха 0,5 л горілки і настоювати 2 тижні. Розтирати настойкою болючі місця.
Ошпарити листя берези, викласти його товстим шаром на болючі ділянки тіла, обгорнути клейонкою і тримати не менше 1,5 год. Повторити процедуру двічі: вранці та ввечері.
Два рази на день розтирати болючі місця настойкою кори черемхи: залити 1-2 ст. л. кори склянкою горілки і настоювати 2 тижні.