Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Борщі на різні смаки


26.09.2018

Борщ буряковий з грибами

На 400 г буряків — 400 г свіжої капусти, 400 г картоплі, 2 склянки квасу-сирівцю, 80 г вершкового масла, 6 г сушених грибів, 80 г кореня петрушки, 1/2 склянки сметани, 1/2 г гвоздики, по 20 г цибулі-порею та зелені петрушки, 2 горошини гіркого перцю.
Очищені і промиті петрушку, цибулю-порей, 3/4 взятої кількості буряків нарізують соломкою і тушкують до готовності, додаючи половину передбаченого рецептом квасу-сирівцю (див. рецепт «Квас-сирівець»). З кісток варять бульйон, проціджують, кладуть у нього тушковані буряки з петрушкою, шатковану капусту, чищену і порізану картоплю, варені пошатковані соломкою гриби з їх відваром, злегка обсмажену цибулю, лавровий лист, перець, гвоздику, сіль і варять до готовності. Решту буряків натирають, змішують з рештою квасу, доливають бульйону, доводять до кипіння, проціджують і кладуть разом з сметаною в борщ при його розливанні в тарілки; борщ посипають зеленню петрушки. 
Борщ галицький
На 400 г свіжої капусти і 400 г буряків — 500 г картоплі, по 1 кореню моркви і петрушки,  цибулину, 3 ст. ложки томату-пюре, 2 чайні ложки борошна, по 2 ст. ложки вершкового масла і сметани, 1/2 склянки бурякового квасу,  лавровий листок, 2 горошини гіркого перцю, 2 л води.
З кісток, що лишились після приготування других страв, варять бульйон. Нарізують шматочками буряки і тушкують їх з томатом і буряковим квасом. Одночасно окремо злегка обсмажують ріпчасту цибулю, коріння моркви і петрушки та борошно. 
У проціджений бульйон кидають дрібно нарізані буряки, капусту, нарізану кубиками картоплю і варять 10-15 хвилин, потім додають тушковані буряки, підсмажені моркву, петрушку, цибулю і борошно, лавровий лист, запашний перець, сіль і варять до готовності. За 10-15 хвилин до подавання на стіл у готовий борщ вливають переварений буряковий квас. Розливаючи борщ, в тарілки кладуть сметану.
Марія КРАВЕЦЬ, Запорізька область.