Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

БТІ за все відповідає


28.09.2017

Чому приміським жителям варто звертатися до Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації»
Дніпровської районної ради Дніпропетровської області
 Напевно, кожен з нас хоча б раз у житті звертався до послуг фахівців БТІ.  
У Дніпровському районі КП ДР «БТІ» очолює депутат районної ради Ольга Кондрашина. 
Сьогодні вона погодилася відповісти на запитання читачів  газети «Сільські новини», які найчастіше зустрічаються у редакційній пошті.
 
– Ольго Володимирівно, передусім поясніть, чому все-таки жителям району варто звертатися до комунального БТІ, яке знаходиться у колишньому приміщенні районної санепідстанції?
– У нас – комплекс послуг. А саме: надання інформаційних довідок про наявність реєстрації права власності на нерухоме майно, виготовлення технічних паспортів юридичним та фізичним особам, реєстрація права власності, узаконення самочинного будівництва,  здійсненого до 1992 року. Саме тому до нас звертатися вигідніше, аніж до інших структур, які мають ліцензію на надання аналогічних послуг з кількох причин. Ті ж інформаційні довідки про наявність права реєстрації на нерухоме майно надаємо лише ми, оскільки маємо архівні справи ще з 1950-х років. Наприклад, людині треба оформити реєстрацію прав власності на будинок і землю у селі. Ми формуємо пакет документів, надаємо замовнику рахунки за наші послуги, за які він сплачує через будь-який банк. Через певний час людина приходить і забирає витяг з речових прав на власність. Це економить і час, і кошти, оскільки маємо за послуги фіксовані розцінки, затверджені на сесії районної ради.
– До редакції звернувся Борис Кременєв, який зіткнувся з проблемою оформлення спадщини свого батька, оскільки на будинок немає оформленого права власності, а на землю – кадастрового номера.
– Заспокою вашого читача, оскільки ця процедура не є складною. У нас  ­ понад 80 тисяч архівних справ, де є оригінали документів. Ми можемо підтвердити право власності на той чи інший будинок. Досить часто бувають випадки, коли право власності було отримано, але не зареєстровано. Відтепер українським законодавством передбачена норма, що дозволяє  державному реєстратору на підставі наявних документів, у т.ч. архівних, зареєструвати право власності за померлим. Лише після цього спадкоємець може звернутися до нотаріуса, який відкриє спадкову справу. Бувають випадки, коли право власності на будинок загублено. У такому разі заявнику треба розмістити оголошення у газеті про втрату свідоцтва про право власності. На підставі архівних документів ми можемо дати копію свідоцтва про право власності і провести нову реєстрацію.
– З якими проблемами найчастіше звертаються жителі району?
– Це коли документи згоріли, десь пропали, були викрадені. Щоб допомогти людині, треба провести ціле розслідування. І ми це робимо, починаючи з архівів, які зберігаються у нас з 50-х років минулого століття. Відтак люди звертаються частіше до нас, аніж до приватних структур. Наше БТІ несе повну відповідальність за свої дії. У нас по кожному будинку, який знаходиться в тому чи іншому населеному пункті району – повна картина: кому продавався, на кого був переписаний, кому був дарований, кому перейшов у спадок. До речі, до 2013 року всі справи були на паперових носіях, а пізніше ­– в електронному реєстрі.
– Хто працює разом з Вами?
– Наш колектив невеликий і нараховує всього 10 працівників. Але ці люди віддані роботі і добре знають свою справу.  Вони не тільки сумлінно виконують свої обов’язки, а й намагаються допомогти кожному замовнику у вирішенні тієї чи іншої проблемної ситуації, пов’язаної з оформленням документів.
Хочу, аби наша робота повсякчас допомагала людям, які звертаються до нас.
Розмову записав 
Олексій ГУДЕНКО.