Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Буде жити село - буде жити Україна!


22.08.2019

У Петриківці відбулася Перша обласна спартакіада «Краща спортивна ОТГ Дніпропетровщини»

МИНУЛОЇ суботи до сучасного спорткомплексу Петриківської середньої школи приїхали сільські спортсмени з усієї області – представники 16 сільських ОТГ та двох міських. На урочисте відкриття фінальних змагань Першої обласної спартакіади на звання «Краща спортивна об'єднана територіальна громада Дніпропетровщини 2019 року», присвяченої 28-й річниці Незалежності України, завітали і численні гості. Адже це дійсно історична подія в житті товариства «Колос», якому 19 серпня ц. р. виповнилося 69 років.
«З утворенням об’єднаних територіальних громад районні осередки «Колоса» зіткнулися з проблемою фінансування з районного бюджету, – розповів нам очільник обласного осередку Микола Берест. – Голова Апостолівської районної організації «Колос» Сергій Павлюк не отримує фінансування на зарплату та проведення спортивних заходів. В той же час впродовж останніх 5 років Апостолівська районна організація стає переможцем обласних спортивних ігор Дніпропетровщини, а команда Нивотрудівської  сільської ради Апостолівського району вже двічі ставала переможцем Всеукраїнських спортивних ігор на звання «Краще спортивне село України», у 2015-му та 2018 роках. Нивотрудівці неодноразово ставали переможцями та призерами Всеукраїнських змагань з різних видів спорту. Аби вирішити проблему фінансування колосівських осередків, було б доцільно, аби, приміром, у штаті обласного «Колоса» було введено 15 штатних одиниць, які б працювали у районах. Але такий варіант можливий лише за умови наявності фінансування з обласного бюджету.
А найголовніше завдання - створити у кожній громаді відокремлений підрозділ місцевого осередку товариства «Колос», що дасть змогу залучити до занять фізкультурою та спортом широкі верстви населення. Перші кроки до подальшого розвитку товариства вже зроблені – проведено семінар-нараду з керівниками ОТГ. Зараз залучаємо до співпраці дві обласні асоціації, які охоплюють всі громади, а також Дніпропетровський центр розвитку місцевого самоврядування».
Під час урочистого відкриття спартакіади відбулася важлива подія: ­ керівник Дніпропетровського регіонального відділення Асоціації ОТГ Світлана Спажева та голова обласного осередку ФСТ «Колос» Микола Берест підписали меморандум про співпрацю.
«На рівні України відповідний меморандум був підписаний ще у березні головою Асоціації ОТГ Олександром Корінним та головою Всеукраїнського ФСТ «Колос»  Олександром Мендусем, – повідомила Світлана Спажева. – Ми добре розуміємо, що спорт у кожній громаді повинен розвиватися, оскільки за цим – здоров’я наших дітей. Адже для того, щоб молодь залишалася в селі, треба її забезпечити не лише роботою та житлом, а й дозвіллям. Це завдання  першочергової ваги як на рівні асоціації ОТГ, так і на рівні Покровської об’єднаної територіальної громади, яка нараховує 31 населений пункт, де мешкає 17 тисяч жителів. 
Згідно з розпорядженням Кабміну від 10 липня 2019 р. № 535-р  серед переможців конкурсу культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження», які реалізуються у 2019 році на умовах співфінансування з державного бюджету, визначено Покровську селищну раду, де 14 вересня пройде фестиваль «Fest-party у селянській хаті!». Тож запрошую на це свято газету «Сільські новини» та всіх небайдужих, які вболівають за розвиток українських сіл», – наголосила Світлана Спажева.
Свої емоції не могла стримати і Ольга Гавриленко, голова Петриківської ОТГ:
«Рада вітати сільських спортсменів на новому шкільному стадіоні і хочу подякувати ФСТ «Колос», що саме Петриківка вписала нову сторінку в історію сільського спорту, ставши місцем проведення першої спартакіади ОТГ. Це, вважаю, не випадково, оскільки саме у нас спорт займає почесне місце. Вже 8 років проводиться Кубок селищного голови з футболу. А ще нам поталанило, що маємо активного голову районного осередку ФСТ «Колос» Юрія Пастуха. Завдяки і його зусиллям цьогоріч хлопчики 2006 року народження стали чемпіонами області з футболу, а на Всеукраїнських змаганнях у Скадовську завоювали бронзові медалі».
Як розповів нам Олексій Мороз, головний спеціаліст з фізичної культури та спорту Раївської сільської ради Синельниківського району, 3 серпня ц. р.  сільські спортсмени спробували свої сили у змаганнях «Краще спортивне село». Незабаром у громаді пройдуть обласні спортивні ігри серед ветеранів.
З ранку до вечора команди мірялися силами у змаганнях з волейболу, гирьового спорту, настільного тенісу, міні-футболу, шашок та шахів. Загальнокомандну перемогу здобули спортсмени Нивотрудівської ОТГ, на другому місці – господарі змагань з Петриківської ОТГ, на третьому – команда Піщанської ОТГ. Серед міських ОТГ кращі результати у Перещепинської ОТГ. Сподіваємося, що нові перемоги колосівських спортсменів ще попереду.
Олександр ПЕТРЕНКО. Фото автора.
смт Петриківка, Дніпропетровська область.
На знімку: :переможці Першої обласної спартакіади - команда Нивотрудівської ОТГ Апостолівського району.