Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Булочки з маком


29.10.2020

1,5 ст. л. сухих  дріжджів, 60 мл теплої води (не вище 45°С), 170 г вершкового масла, 50 г цукру, 2 яєчних жовтки,  ч. л. білого винного або яблучного оцту,  ванілін на кінчику ножа, 80 г сметани, 420 г борошна + ще трохи для присипки столу, 1/2 ч. л. солі.
Для начинки: 100 г маку, 150 г цукру, 2 ст. л. розм’якшеного вершкового масла. Насипаємо дріжджі у миску і вливаємо теплу воду. Розмішуємо та відставляємо.
Вершкове масло збиваємо з цукром до кремоподібної консистенції. По одному додаємо жовтки, добре збиваючи. Не припиняючи збивати, додаємо оцет і ваніль, потроху додаємо сметану, потім розведені у воді дріжджі. Поступово додаємо борошно і замішуємо м’яке тісто. Борошна може піти трохи більше або трохи менше, тому стежте за консистенцією. Кладемо тісто в змазану  олією миску, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепле місце підходити приблизно на годину. За цей час тісто повинно збільшитися  у 1,5-2 рази. Поки підходить тісто, розмелюємо за допомогою блендера або кавомолки мак і змішуємо його з цукром.Тісто, що підійшло, обминаємо і розкочуємо прямокутником зі сторонами приблизно 25х45 см. Намазуємо розм'якшеним маслом і посипаємо маково-цукровою сумішшю. Починаючи з широкого боку, скручуємо рулет. Розрізаємо на 12 рівних частин і кладемо у змазані формочки для мафинів. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо приблизно на 30-40 хвилин, щоб булочки підійшли. 
Ставимо в розігріту до 180°С духовку і випікаємо до рум'яної скоринки, близько 25 хвилин. Подаємо теплими.