Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чаклуємо біля винограду


29.08.2013

У період росту ягід можна сильно збільшити у розмірах майже будь-який сорт винограду за допомогою кільцювання.

ЗА ДОПОМОГОЮ ножа розрізати на пагонах кору, не ушкоджуючи деревини. Робити це зручно спеціальним «кільцювачем», який можна виточити зі старих ножиць. Злегка стиснувши зубчиками пагін, повернувши туди-сюди, щоб прорізати кору - і готово.
Отут важливо не перестаратися. Якщо перерізати судини в деревині, можна виростити ягоди розміром з кишмиш. Кільцюються тільки ті пагони, які восени необхідно буде видаляти. Визначити їх нескладно - вони на верхніх частинах плодової стрілки. Хоча іноді кільцюють відразу всю плодову стрілку, якщо на сучках заміщення виросли сильні два-три пагони.
Щоб ягоди були солодші і швидше дозрівали, рекомендують робити просвітлення грон - обрив листя навколо грона. Ягоди стають відкритими для сонячних променів і одержують опіки. Тому суперечки робити або не робити просвітління тривають. Однозначно потрібно просвітлювати грона в дощових районах. Корисне просвітління й у дощові роки, щоб запобігти загниванню ягід. Тільки чорним сортам просвітління скрізь протипоказане. Корисним є сонечко для деяких сортів з ягодами, що рожевіють: Оригінал, Фламінго, Заграва та іншим - у тіні вони залишаються дуже слабко забарвленими.
Поворот грона на 1-1,5 обороти частіше використовують винороби, що цінують якість виноматеріалу. Плодоніжка злегка заминається. У результаті швидко підвищується накопичення цукру в ягодах. Зі столовими сортами таке теж виконують перед дозріванням або набагато раніше та з іншою метою. Щоб не вистригати грона між дротом або затиснутими пагонами - їх звільняють. Тоді й збирання врожаю потім пройде швидше, і товарний вигляд залишиться на висоті, і не доведеться грона частинами вистригати зі шпалери.