Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чаклуємо над розсадою


02.02.2012

Коли сіяти?
Вікна ще прикрашені морозними візерунками, однак уже час подбати про майбутній урожай. Вже у лютому варто починати вираховувати оптимальні строки для висіву на розсаду насіння овочевих і квіткових культур. Завдання це нескладне, якщо дотримуватися основних умов висіву та вирощування розсади. Найголовніше при цьому - правильно визначити дату передбачуваної висадки розсади на постійне місце. Як правило, якщо висаджувати розсаду у захищений ґрунт, то потрібно, щоб вона була готова до 10-20 травня, якщо у відкритий - до 10 червня.
Середні строки схожості розсади після висіву - від 3 до 15 днів, залежно від культури. Дуже важливо врахувати вік, до якого потрібно доростити її перед тим, як висаджувати на постійне місце. У середньому це 50 днів. Зокрема, розсаду солодкого перцю вирощують 50-55, капусти і баклажанів - 55-60 днів. Якщо вона переросте і витягнеться, продуктивність рослини значно знизиться.
Після пікірування чи пересадки сіянцю потрібно кілька днів на адаптацію та приживання. Ці дні також варто врахувати.
Наприклад, розсаду селери висаджують у відкритий ґрунт близько 25 травня. Від цієї дати потрібно відрахувати назад оптимальний вік розсади, який складає 70-80 днів, додати до нього дні, що пройдуть від посіву до сходів, - 15 днів, і кілька днів - на приживання після пересадки. Таким чином, щоб вирахувати, коли можна сіяти селеру на розсаду, від 25 травня потрібно відняти 90-95 днів. Виходить, що посів цієї культури треба здійснювати після 25 лютого.
Якщо хочете отримати перший урожай до певної дати, потрібно враховувати ще й тривалість вегетації рослини від посадки до перших плодів (зазвичай вона вказана на пакетику з насінням).
Приміром, у ранніх сортів помідорів і гібридів строк вегетації до перших плодів складає близько 100 днів. Оптимальний вік розсади для висадки - 45-50 днів. Середній строк від посіву до сходів - 7-8 днів. Оптимальний строк висадки підготовленої розсади у відкритий грунт - близько 1 червня. Тому, щоб отримати перший врожай помідорів до 20 липня, висівати насіння треба за 100 днів до цієї дати плюс тиждень від посіву до сходів і близько 5 на адаптацію. Приблизна дата висівання - 1-8 квітня.
За таким же принципом розраховують строки посіву насіння гарбузових - огірків, кабачків, гарбузів, динь, кавунів. Слід пам’ятати, що ці культури більш скоростиглі, гірше переносять пересадку, тому їх вирощують відразу в індивідуальних ємкостях (краще торф’яних стаканчиках, щоб не діставати перед висадкою) і не довше, ніж до появи 3-4 справжніх листків. Ці культури дуже світлолюбні, тому висівати їх потрібно не раніше 10-20 квітня.
Сіяти помідори, перець та баклажани на розсаду у лютому-березні варто лише за наявності теплиць з підігрівом і можливості висадити розсаду на постійне місце у кінці квітня - на початку травня.
Орієнтовні дати посіву на розсаду основних овочевих культур:
Селера. Висаджування у відкритий ґрунт - 25 травня. Вік розсади - 70-80 днів, від посіву до сходів - до 15 днів. Посів - після 25 лютого.
Солодкий перець. Висаджування - після 25 травня. Вік розсади - 50-55 днів. Висів на розсаду - 15 лютого.
Огірки, кабачки. Висаджування - друга половина квітня - перша декада травня. Вік розсади - 30 днів, від посіву до сходів - близько 10-14 днів. Посів на розсаду - друга половина березня.
Помідори. Висаджування - після 20 травня. Вік розсади - 50-55 днів, від посіву до схожості - до 20 днів. Посів на розсаду - третя декада лютого.
Капуста. Висаджування - перша половина травня. Вік розсади - 55-60 днів, від посіву до схожості - 15-20 днів. Посів на розсаду - початок лютого.

Секрети успіху
● Найкращий склад грунтової суміші для посіву і пікірування більшості овочевих культур - 2 частини компосту, 1 частина тирси, 1 частина піску. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.
● Грунтову суміш в ящиках перед посівом насіння слід спершу полити, інакше насіння з водою буде затягнуте углиб грунту і період появи сходів розтягнеться.
● Не загущуйте посіви, бо тоді рослини будуть довгими, слабкими, можуть уражатися «чорною ніжкою».
● Не забувайте підтримувати оптимальний температурний режим. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після появи сходів - нижча на 5-7°С вдень і на 10°С вночі.
● Застій води у посудині з поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів у початковій стадії.
● Світло і тепло - основні складові успішного вирощування розсади. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Додатково освітлювати рослини потрібно стільки часу, щоб світловий день був 12-14 годин. Бажано досвічувати рослини рано-вранці або ввечері.
● Не запізнюйтеся з пікіруванням розсади. Для більшості овочевих культур це необхідно зробити після появи 2-3 справжніх листків. Після пікірування рослини поливають і притіняють на 1-2 дні.
● Через 4-5 днів після пікірування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього використовувати розчини мінеральних та органічних речовин. Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.
● Перед висаджуванням розсади на постійне місце її треба обов‘язково загартовувати. За 10 днів до висадки рослин на постійне місце місткості з розсадою виносять на 2-3 години на засклені лоджії, веранди, відкривають вікна в кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують.
● Садять розсаду ввечері або в похмуру погоду. Горщики з рослинами і ямки перед висаджуванням рясно поливають.