Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чемпіон серед ягід


19.06.2014

МОВА піде сьогодні про чорницю. А чи всі знають про цю ягоду та її чудові властивості?
Як стверджують фахівці, дбати про своє здоров’я і довголіття нам допоможуть три простих продукти: виноград, йогурт і ягоди
.

Третє і почесне місце займають ягоди. Поліфеноли (рослинні пігменти, що є потужними природними антиоксидантами), які містяться в цих дарах природи, надійно захищають наш організм від різних інфекцій та дії ультрафіолету. 650 г будь-яких ягід містять добову норму поліфенолів для організму людини. А чемпіоном за вмістом цих корисних речовин дієтологи називають чорницю. 
Ця чудова ягода багата на вуглеводи, калій, кальцій, фосфор і магній. Є в ній також органічні кислоти, натрій, мідь, залізо та інші мінеральні речовини. Крім вітаміну С, в чорниці є вітаміни B1 і В6, вітамін РР, а також пантотенова кислота.
Велика кількість корисних речовин, що містяться в ній, сприяють збереженню гостроти пам’яті, зміцнюють імунітет, а також знижують ризик серцево-судинних захворювань. Ягода застосовується в профілактичних цілях, має протизапальну дію, сприяє поліпшенню зору. Використовується при ревматизмі. Корисна вона (тільки без цукру) і для діабетиків - знижує рівень цукру в крові. Завдяки невисокій калорійності вона є хорошим засобом для схуднення.
Крім усього іншого, чорниця багата на пектин, які здатні очищати кишечник від продуктів розкладання, шлаків і навіть солей важких металів. Її соком і відваром лікують захворювання шлунка. При закрепах допомагають свіжі ягоди, а при діареї - навпаки, сушені.
Однак чорниця славиться ще й своїм листям, яке також сприятливо впливає на організм при правильному застосуванні.
Ягоди використовують у свіжому або замороженому вигляді, сушеними, а також консервованими. Заготовлені про запас, вони дуже довго не втрачають своїх цілющих властивостей. Цілий рік ви матимете не тільки корисні і смачні ягоди, але й хороший лікарський засіб. Заморожена чорниця може зберігатися в морозильнику тривалий час, перед вживанням її треба лише розморозити.
Крім усього перерахованого, чорниця ще й ягода, з якої виготовляють соки, киселі, чай, компоти, морси, використовують як смачну добавку до їжі. З неї виходить смачне варення, желе, джем і мармелад, а також начинка для пирогів та іншої випічки. Із додаванням чорниці роблять вишукані десерти. В її ягодах міститься червоно-фіолетовий пігмент, який використовують, щоб надати насичений колір винам, лікерам та іншим напоям.

Вашій увазі - деякі рецепти із цієї ягоди.
Напій з чорниці та м’яти
Залийте ложку м’яти 0,5 склянки окропу, прикрийте і дайте настоятися. Зваріть сироп із 5-6 ст. ложок цукру і двох склянок води. Остудіть. Протріть через сито 600 г чорниці. Змішайте з м’ятним настоєм та сиропом і остудіть. Подавайте в стаканчиках, поклавши по шматочку льоду.
Чорничний сир
Для швидкої, низькокалорійної і корисної закуски змішайте 200 г сиру, 100 г свіжої чорниці й очищене терте яблуко. Приправте лимонним соком і подавайте з хрусткою булочкою.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).