Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Червоніє поле і співає душа


13.10.2011

ЦЯ ЗЕМЕЛЬНА ділянка радує око, засліплює яскравістю червоного кольору. Ніби випав з неба незвичний гарбузовий зорепад і засипав щедротами все довкола. Вони, кругленькі, здоровенькі, а то й велетенських розмірів, лежать один біля одного, у теплі сонця плекаються.

– Гарбуз цей, - розповідає Ігор Швидкий, - особливий, десертний. Урожайність його – за 100 тонн на гектарі. Його можна вживати сирим (по півкілограма на день), печеним і вареним (до 1,5-2 кг на день) протягом усього сезону (3-4 місяці). Таке лікування рекомендують медичні світила при хронічних формах пієлонефриту і холециститу, подагрі та хворобах серця, що супроводжуються набряками. Диво-плід вирізняється неабиякими смаковими якостями, швидко розварюється, а каша з нього – справжній делікатес! Тому не потребує реклами і хто спробував його – купують охоче, розбігається він, як кажуть, набігом.
В агрономії Ігор Миколайович не новачок. Після закінчення Дніпропетровського сільгоспінституту працював на консервному заводі у с. Чаплинка. Згодом зрозумів, що це не його покликання, що він, онук потомственних хліборобів, повинен дорожити їх неоціненним спадком. Спочатку зайнявся фермерством. Що вдавалося, що ні, але він не відступав від наміченої мети. Інколи ледве зводив кінці з кінцями. Та був впевнений, що рано чи пізно, а зірка удачі посміхнеться і йому. Дійшов до висновку, що оптимальний варіант при обмеженій технічній оснащеності це невелике агропідприємство з кількома десятками гектарів землі, які можна належно обробити і мати зиск.
Він не вдарявся у сліпі експерименти, та став серйозно дружити з наукою. Постійно відвідував сільгоспвиставки у Києві, обласному центрі, налагоджував зв‘язки з науковцями, багато читав спеціальної літератури. Велике значення мала для нього зустріч з академіком Миколою Касяненком з Росії, у якого чимало серйозних розробок щодо поліпшення культури землеробства, підвищення врожайності сільгоспкультур. Неабиякий ефект дав впроваджений ним екологічно чистий препарат «Екор». Наш земляк, напевно, один із перших випробував його дію на своїх полях. На тій ділянці, де його застосував, урожай часнику одержав вдвічі більший, ніж там, де вирощував звичайним способом.
- Чомусь вважають, - розмірковує Ігор Миколайович, - що земля завжди віддячить, що можна обійтись без якихось наукових новинок, аби природа та Господь Бог були благосхильні. Проте пройшли ті часи, коли діяли аграрії наосліп і часто залишалися ні з чим. Основні напрямки мого невеликого сільгоспвиробництва – овочівництво і тваринництво. Завдяки міцній дружбі з наукою і впровадженню новітніх технологій вдається, як кажуть, тримати важкий сільгосппароплав на плаву.
Експеримент, як мовиться, річ не завжди надійна, а часом і ризикована. Та сміливо йде на нього Швидкий. І у більшості випадків не залишається у програші. Зустрівся він з представником французької фірми «Клоз». Від нього дізнався, що є такий цікавий сорт огірка, як «Роял». Придбав його насіння. Цьогорік він дав чудовий урожай. Має хороші смакові якості, добре зберігається, солиться, маринується.
Відстежує криничанський агроекспериментатор (повернувшись із Петриківки у Кринички, він зайнявся індивідуальною трудовою діяльністю) і за тим, який ефект дає впровадження в області і за її межами того чи іншого препарату, сучасних технологій. Ось і тепер планує навідатись у Запорізьку область, де місцеві фермери при застосуванні «Екора» взяли по 75 центнерів пшениці з гектара. Підтримує зв‘язки і з колегами-новаторами: Олегом Долею із Запоріжжя та Олександром Белихом із Солонянщини.
Далеко не для екзотики вирощує Ігор і інші культури. Скажімо, лофант, або як його ще називають український женьшень. Ця рослина стимулює імунну систему людини, має ряд лікувальних властивостей. Поки що не користується попитом. Тож за першою спробою буде друга, третя… Із розширенням площ і виробництва.
Робота на землі досить нелегка. У сезон лише встигай: зорати, посадити, доглянути, зібрати та ще й реалізувати. Коли є копійка прибутку, а коли й ні. Та не втрачає оптимізму Ігор Швидкий. У нього надійний тил – дружина Інна та син Андрій (дев‘ятикласник керує трактором і з іншою сільгосптехнікою вправно управляється). Виїжджає з батьком на поле і чотирирічний Олег. Тож буде у батька надійна зміна. А хіба це не головне?

Юрій СКРИПКЕВИЧ. смт Кринички, Дніпропетровська область.