Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи потрібні владі антикорупційні інструменти


18.09.2019

Над цим питанням довелося міркувати, перебуваючи на доволі гарячому обговоренні основних принципів регуляторної політики у Нікопольській міській раді.  До роботи у круглому столі долучилися та зацікавилися тематикою спеціалісти міських рад Павлограда, Покрова, Першотравенська, Марганця, Кам’янського та Слобожанської селищної ради.
Це був  заключний захід у рамках проекту «Прозора регуляторна діяльність – запорука економічного зростання м. Нікополь», що впроваджується Центром підтримки громадських і культурних ініціатив «Тамариск» і адмініструється Антикорупційною ініціативою ЄС в Україні. Для учасників круглого столу експертами ГО «Регіональна асоціація магістрів державного управління» та ГО «Агенція сталого розвитку та менеджерських ініціатив» було розроблено і видано рекомендаційні матеріали щодо порядку проведення громадських обговорень проектів регуляторних актів у Нікопольській міській раді.
Виступаючи на зібранні,  кандидат наук з державного управління, начальник відділу з координації наукової роботи та підготовки науково-педагогічних кадрів ДРІДУ НАДУ при Президентові України Олексій Літвінов, який став рецензентом виданих рекомендацій, зауважив, що ці матеріали не випадково зацікавили інші міста, оскільки тут представлена велика кількість готових документів для проведення процедури громадських обговорень проектів регуляторних актів, зокрема як оформлювати звіт, як реагувати на пропозиції, виписано весь порядок проведення громадського обговорення регуляторного акта з дотриманням прозорості та врахування громадської думки.
Треба зазначити, що Закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» за 16 років свого функціонування  так і не став інструментом для реалізації права громадськості долучатися до підготовки регуляторного акта,  аналізу його впливу. Як правило, підприємці,  обкладені податками і зборами, виявляють свою активність уже після прийняття регуляторного акта, відчувши на собі його потужний вплив. Ось тоді летять скарги до спеціально уповноваженого органу – Державної регуляторної служби України або пишуться позови до суду.
Щоб уникнути таких конфліктних ситуацій, законом передбачені громадські обговорення після оприлюднення в ЗМІ регуляторного акта. У вищезгаданому законі, на жаль, немає деталізації форм проведення громадських обговорень. І на цьому теж акцентував увагу Олексій Літвінов.  Тож вдвічі цінною виглядає робота, виконана керівником проекту Костянтином Сомсіковим і координатором Оксаною Соколовською, які в рекомендаційних матеріалах прописали в деталях принципи розподілу повноважень,  хто забезпечує організаторсько-технічну частину, які форми і терміни проведення заходів з публічних обговорень, розроблені також протоколи громадських обговорень. Все це виконано професійно з дотриманням чинного законодавства.
А втім, у  Нікопольської міської ради залишилося своє бачення проведення громадських обговорень, де головуючим має бути виключно розробник регуляторного акта. Хоча це, вочевидь, ставить під сумнів те, що зауваження і пропозиції  учасників громадських обговорень будуть взяті до уваги, а не відкинуті, що може призвести  до регуляторних помилок і прорахунків, неправильного режиму регулювання і неефективного використання ресурсів. І на цьому особливо наголошував керівник проекту Костянтин Сомсіков. У більшості випадків громадські обговорення, як правило,  відбуваються формально, без урахування пропозицій і рекомендацій громади. Щоб відійти від цієї ганебної практики, і розроблені протоколи громадських обговорень, які мають на меті фіксувати всі пропозиції і зауваження підприємців, громадських організацій та активістів.
Тільки коли буде вивчено і враховано громадські зауваження, запрацює механізм зовнішнього контролю за регуляторною діяльністю влади, будуть обмежені можливості для  адміністративних зловживань і корупції. На що і спрямовані зусилля авторів  рекомендаційних матеріалів, які стануть  у нагоді не тільки розробникам регуляторних актів, а й підприємцям, активістам, які хочуть позитивних змін у своїх громадах.
Яна ОЛЕКСЮК,
Дніпропетровська область.
На знімку: керівник проекту, голова ГО «Агенція сталого розвитку та менеджерських ініціатив» Костянтин Сомсіков (на знімку – третій справа), координатор проекту Оксана Соколовська (на знімку – третя зліва), заступник голови Нікопольської міської ради Олена Давидко (на знімку – друга справа), начальник відділу з координації наукової роботи та підготовки науково-педагогічних кадрів ДРІДУ НАДУ при Президентові України Олексій Літвінов (на знімку – перший зліва), представники громадськості.