Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи потрібно підгортати?


12.06.2013

Багато городників вважає підгортання картоплі обов’язковим агрозаходом. Його прибічники вважають, що після присипання стебел ґрунтом, там утворюються додаткові корені, на яких формуються бульби. Та вони можуть утворюватися, тільки якщо цей ґрунт і під час підгортання, і в подальшому (майже до збирання) буде постійно вологим і пухким. Гребені дійсно краще прогріваються і вентилюються, зменшується загроза того, що бульби задихнуться в умовах дощової погоди. Все це забезпечує значне збільшення врожаю, але тільки в північних районах і на вологих ґрунтах.
У посушливих районах Лісостепу і Степу гребеневий спосіб вирощування картоплі малоефективний, там кращі результати дає глибоке висадження бульб (12-15 см), яке дозволяє рослині краще використовувати запас ґрунтової вологи. Звичайно, при поливі варто робити гребені, але часто поливати картоплю можуть не всі, а дехто і зовсім її не поливає. А ось шкода від підгортання може бути великою, особливо посушливого літа.
Уявіть собі рівну поверхню ґрунту. Кожного дня з неї випаровується певна кількість вологи. А якщо ви підгорнули рослини і зробили місцину хвилястою, тобто майже в три рази збільшили її поверхню, з неї випаровуватиметься вологи втричі більше. Ґрунт у цьому разі сильніше перегріватиметься, а картопля не витримує спеки. При температурі вище 26°С утворення і розвиток бульб припиняється.
Бульби добре розвиваються і ростуть великими та гладенькими у пухкому, вологому і насиченому киснем ґрунті. Вони розростаються врізнобіч від куща і більшою мірою в міжряддя. А підгорнувши кущі, ви відгребли шар пухкого ґрунту з міжряддя до куща, між грядками ж утворилася глибока борозна. А дехто ж підгортає по 2-3 рази та щораз намагається прокопати або проорати ґрунт. І куди тоді рости бульбам? Вони формуються безпосередньо під кущем, де тісно, сухо і ґрунт без розпушування часто надто ущільнюється. Урожай від цього лише зменшується і погіршується.
А що ж тоді робити, якщо не підгортати? Бульби слід укрити шаром землі не більше 5-10 см. Земля має бути пухкою й обов’язково вологою (після дощу, поливу). Затим упродовж літа, доки повністю не зімкнуться кущі, необхідно розпушувати міжряддя. Робити це можна сапками або краще плоскорізом на глибину 5-7 см. Розпушування обов’язково слід проводити після дощів чи поливу, коли ґрунт підсохне і стане кришитися, а також при появі бур’янів і невеликих тріщинок у ґрунті. Цей прийом дозволить уберегти землю від бур’янів, наситити її киснем. Пухкий верхній шар ґрунту запобігає випаровуванню вологи і створює ідеальні умови для життєдіяльності черв’яків і ґрунтових мікроорганізмів. З розвитком і зростанням кущів ширину смуги, яку розпушуємо, треба зменшувати.
Можливо, на непідгорнутих грядках деяка частина бульб опиниться на поверхні й позеленіє. Але їх можна використовувати як садивний матеріал, адже восени все одно насінні бульби слід буде 2-3 тижні потримати на світлі і прозеленити.

Леонід БОРИСЕНКО.