Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чи всім корисно дотримуватись посту?


18.04.2013

Харчування під час посту - предмет обговорень не лише серед віруючих і парафіян. Багато хто з нас переходить на пісне харчування весною, просто щоб привести фігуру в норму до літа, вважаючи що піст є доречним. Православна церква, звичайно, не схвалює подібних мотивів, але ми сьогодні поговоримо не про духовну, а про дієтичну сторону посту. Для цього ми звернулися за допомогою до лікаря-дієтолога вищої категорії Валентини Гордієнко.

- Сучасна дієтологія буквально залякала нас надлишковими вуглеводами, а пісний стіл звичайно насичений саме цими речовинами. Однак дуже багато людей постяться і худнуть. Чи варто повторювати їх експеримент?
- Піст може бути корисним як «місток» від звичайного життя до більш здорового харчування. Ви можете навчитися контролювати кількість масла у стравах, відмовитися від таких джерел холестерину, як жирне смажене м’ясо, вершкове масло і жирні молочні продукти. Крім того, неабияк скоротиться частка солодощів.
- Ті, хто постують, стверджують, що дотриматися посту набагато простіше, ніж будь-якої дієти...
- Психологічний ефект посту можна цілком пояснити - ви концентруєтеся на очищенні й духовному боці посту, не ставлячи раціон в основу основ. Поруч з вами люди, які харчуються так само, і в кафе, і в ресторані, і в їдальні набагато простіше пояснити, що вам необхідна пісна страва, ніж розповідати, якої дієти ви дотримуєтесь.
- Яка користь посту для оздоровлення організму?
- Перехід на веганський раціон з великою кількістю каш із натуральної крупи, овочів, а також фруктів і горіхів сприяє нормалізації травлення. Такі проблеми, як запор, «синдром в’ялого кишечнику», підвищений тиск через дуже жирний і «солоний» раціон залишаться в минулому.
- Чи можна схуднути у піст?
- Експерти стверджують, що схуднути можна і в піст, і будь-коли, якщо тільки ви будете збалансовано харчуватися і вживати менше калорій, ніж витрачаєте протягом дня.
Перейти на вегетаріанський (в не суворі пости) і веганський (у Великий Піст) раціон, і продовжувати переїдати в іншу пору року немає жодного сенсу. Якщо ви насамперед починаєте запасати пісні цукерки й пісний майонез, скачувати рецепти пісних пирогів, і особливо не дотримуєтесь релігійних канонів, можливо, треба почати з менш суворої дієти, яка прищепить вам правильні харчові звички. Адже дуже часто люди, які постяться, переїдають абсолютно “нешкідливими” насінням і горіхами, та ще й вживають сухофрукти мало не кілограмами.
- А як правильно вийти з посту?
- За даними медиків, кількість викликів швидкої припадає саме на великодній тиждень, коли народ «відривається» після 40 днів стримання. Робити цього не треба. Якщо ви худнете – їжте після посту нежирний сир, а не класичну паску з маслом і яйцями. Стримуйтесь від паски (не більше однієї 30-грамової скибки за святковим столом), краще введіть до раціону кисломолочні продукти і не більше порції жирної риби на добу. Постарайтеся тиждень обійтися без жирного м’яса, просто замінивши у вашій «вегетаріанській» піраміді бобові на кисломолочні продукти, рибу й сир. І лише через 7 днів ви можете активно включати до раціону тваринний білок без ризику набрати вагу.
- Чим може бути шкідливим піст?
- Шкода від посту полягає в тому, що вегетаріанський пісний раціон у будь-якому випадку бідний на йод, цинк, залізо, повноцінні білки й вітаміни групи В. Щоб поповнити нестачу поживних речовин у піст, вам доведеться не тільки вживати вітаміни й мінерали у синтетичному вигляді, а й прораховувати вигідні для організму поєднання овочів, крупи і сої заздалегідь. А бездумний перехід на пісний раціон може спричинити уповільнення відновлення м’язової тканини, зниження імунітету й загострення хронічних захворювань.
- Кому не варто поститися?
- Потрібно пам’ятати, що піст корисний лише у тому випадку, якщо людина не має розладів харчової поведінки, в іншому випадку він може завдати шкоди. Звичка переїдати у поєднанні з неповноцінним щодо білків раціоном може зіграти з людиною злий жарт. Відомі випадки, коли люди, харчуючись одними овочами і фруктами, примудрялися не лише розтягнути шлунок, а й повністю порушити діяльність шлунково-кишкового тракту. Цей ефект дієтологи пов’язують з нестачею жирних кислот омега-три і повноцінного білка. Звичайно ж, не можна поститися хронічним хворим з різними патологіями, людям похилого віку слід дотримуватися звичної дієти, адже будь-які потрясіння для їхнього організму зовсім небажані. Дітям з їхніми несформованими системами і органами також не треба поститися по-дорослому, обмежившись більш пісним раціоном, ніж раніше.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, (УКРІНФОРМ).