Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим корисна кукурудза


01.08.2014

Кукурудза належить до сімейства злакових та є єдиним представником роду Кукурудза. Її корисні властивості не поступаються іншим злаковим, вміст вітамінів і мікроелементів робить її винятково корисною. Кукурудза досить легко засвоюється організмом, і вирощування її простіше, ніж інших злакових - недаремно ж Микита Сергійович Хрущов у свій час так захопився цією культурою.
Вітамінний склад зерняток кукурудзи відповідає майже всім вимогам нашого організму. У ній містяться бета-каротин (вітамін А); вітаміни групи В; аскорбінова кислота - вітамін С; токоферол - вітамін Е; філохінон - вітамін К.
До речі, філохінон необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи, допомагає кращому зсіданню крові, що особливо важливо для дітей, які схильні до різних травм.
У кукурудзяних зернах міститься багато калію, майже 270 мг на 100 г зерняток. Є так само магній, кальцій, фосфор, марганець, залізо, селен, цинк.

КУКУРУДЗА ДОРОСЛИМ
Кукурудза, незважаючи на досить велику калорійність - 86 ккал, допомагає схуднути за рахунок зниження апетиту. Велика кількість щільної клітковини, навантажуючи ШКТ, викликає відчуття ситості.
Кукурудза та продукти з неї - борошно, олія та ін., сприяють очищенню організму від «поганого» холестерину, завдяки вмісту в ній поліненасичених кислот. Завдяки сечогінним властивостям кукурудза сприяє зменшенню набряків, що важливо особливо для вагітних жінок.
Відвар стиглих кукурудзяних качанів допомагає при порушенні обміну речовин, захворюваннях підшлункової залози, нервових розладах і епілепсії (1-2 склянки відвару 3 рази на день). А при запорах, хворобах печінки, подагрі та нефриті їжте зварену в качанах кукурудзу з додаванням олії.
У народній і офіційній медицині використовують не тільки зернятка кукурудзи. Особливо цінними вважаються кукурудзяні рильця - волоски зеленуватого кольору. Настої з кукурудзяних рилець підвищують жовчовиділення та допомагають при різних захворювання печінки і жовчного міхура.

КУКУРУДЗА ДІТЯМ
Для підгодівлі малят уже після 7 місяців педіатри дозволяють використовувати кукурудзяну крупу дрібного помелу або кукурудзяне борошно. Знайомити дитину з кукурудзяною кашею краще після того, як вона вже освоїла рисову і гречану.
Кукурудзяний качан дитина зможе погризти не раніше 4-літнього віку під контролем батьків. Зернятка кукурудзи маля має дуже добре пережовувати.
Важливо пам’ятати, що кукурудза містить глютен, тому її не можна пропонувати дітям із проблемою його засвоєння.