Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим корисна обліпиха


22.09.2011

Обліпиха має лікувальні і цілющі властивості. Обліпиха широко використовується в народній і традиційній медицині завдяки своєму цілющому складу. Обліпиха є дуже корисною ягодою для людини. До складу обліпихи входить багато необхідних організму вітамінів, мінералів і корисних речовин.

СВІЖА обліпиха містить 2,8-7,8% жирної олії, аскорбінову кислоту (вітамін С), каротин (провітамін А), вітаміни В1,В3, каратиноїди, дубильні речовини тощо. Плоди обліпихи є кращими натуральними вітаміноносіями. У корі обліпихи міститься серотонін (алкалоїд гіппофаїн), який випробовується в численних клініках як протипухлинний засіб.
Корисні і лікувальні властивості обліпихи широко застосовуються для зменшення і припинення болю при запальних процесах, для швидкого загоєння ран, прискорення грануляції і епітелізації тканин. У народі використовують плоди обліпихи у вигляді соку, водного настою, спиртної настоянки, сиропу.
Обліпиху призначають всередину при виразковій хворобі стравоходу і шлунку, різних авітамінозах. При шкірних захворюваннях, довго незаживаючих виразках і ранах, в гінекологічній практиці, при променевому ураженні шкіри і слизистих оболонок використовують зовнішньо водний настій і олію обліпихи. Компреси з листя обліпихи застосовують при ревматизмі.
Обліпиха - прекрасний полівітамінний засіб. Олію обліпихи призначають при лікуванні опіків, обморожень, погано заживаючих зовнішніх виразок, екземи, виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, як профілактичний засіб для зменшення дегенеративних процесів, змін слизової оболонки стравоходу. Особлива цінність обліпихи в тому, що вона здатна зберігати свої корисні і лікувальні властивості в замороженому вигляді. І при цьому не втрачаються смакові і цілющі якості.
Олію обліпихи можна зробити в домашніх умовах. Для цього з ягід обліпихи віджимають сік. Масу м`якоті, що залишилася, висушують, подрібнюють і заливають соняшниковою олією у співвідношенні 1:1,5 (по масі) і настоюють при кімнатній температурі, періодично помішуючи протягом трьох тижнів. Після цього рідку частину акуратно зливають. Олію обліпихи необхідно зберігати в холодильнику.