Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чим пахне козине молоко?


20.07.2011

В європейських країнах частка козиного молока становить близько 30 відсотків у загальному його виробництві, а в арабських вона сягає 50–58 відсотків.
ТАКЕ зацікавлення виробництвом козиного молока обумовлене високою біологічною цінністю цього продукту. Порівняно з коров’ячим, воно поживніше, має вищий вміст сухої речовини, жиру, білків, багате на казеїн, альбумін, які містять важливі для організму людини амінокислоти. За амінокислотним складом козине молоко близьке до жіночого, тому використовуються для вигодовування немовлят. Перетравність козиного молока та молочних продуктів з нього складає 94–98 відсотків.
Козине молоко має лужну реакцію, цим пояснюються його лікувальні властивості щодо профілактики онкозахворювань. Усі трави, помічні при онкохворобах, мають у своєму складі алкалоїди - азотисті речовини з лужними властивостями. Така, напевно, властивість і у козиного молока. До того ж воно багатше, ніж коров’яче, на кальцій, фосфор, кобальт, вітаміни В і С. Тому має підвищені антиінфекційні, антианемічні та антигеморагічні властивості. Завдяки цьому довго не скисає.
Одразу після окоту молоко кілька тижнів трохи скипається. Тому його дають пити досхочу козенятам, іншій домашній живності.
Кажуть, що у корови молоко на язиці. Це ж стосується і кози. І хоч вона невибаглива до кормів, але це не значить, що годувати її можна абияк. Низька молочна продуктивність часто буває наслідком незадовільної годівлі, тому що поживних речовин корму вистачає лише на підтримку життя.
Основний корм - зелена трава і сіно. Добре їдять кози висушені зелені бур’яни, гілки дерев з листям (віники), сухе листя, кукурудзяне бадилля, бурякову гичку, гарбузиння, солому і полову.
Крім грубих кормів, козам, особливо високоудійним, дають суміш розмелених концентрованих кормів і соковитих: гарбузи, буряки, моркву, ріпу, капусту, сиру і варену картоплю. Концентровані корми краще згодовувати у вигляді пійла.
Обов‘язковий компонент раціону - мінеральні корми. Кухонну сіль використовують протягом року. Дорослим козам її потрібно 10-15 г на добу, а молодняку – 6-10 г. Краще давати сіль з водою, пійлом та перемішаною з кормами. У суміші з кормами згодовують також товчену крейду з розрахунку 7-10 г на добу.
Молоко у кіз дуже смачне, якщо підгодовувати тварин кухонними відходами. І навіть якщо здорова коза з’їсть невластиву їй їжу, це аж ніяк не вплине на запах молока. Кози охоче поїдають залишки м’ясних і рибних страв (небагато, не дуже солоних і, звичайно ж, не зіпсованих).
Влітку кіз краще випасати. Зручно утримувати їх на прив‘язі, що дає змогу використовувати малі ділянки пасовищ поблизу городів та посівів. Не можна випасати кіз на молодій конюшині, люцерні, горосі та інших бобових травах, оскільки це приводить до гострого захворювання на тимпанію (здуття рубця).
У пасовищний період козу обов‘язково напувають чистою водою. Не слід використовувати для цього воду з калюжі, болота чи ставу, адже це - джерело зараження тварин інвазійними та іншими захворюваннями.
У стійловий період кіз годують тричі на добу в один і той же час з однаковим інтервалом. Можна порадити такий режим годівлі: зранку - пійло з картоплею і концентрованими кормами, після цього - коренеплоди, далі - грубі корми; ввечері - пійло з кухонними відходами або картоплею, концентровані, грубі корми (віники, солома, кукурудзиння) і напувають.
Грубі корми кози поїдають поступово, і годівниця вночі довше буде заповненою. Коли пійла не дають, а годують сухими кормами, тварин 2-3 рази на день напувають теплою водою.
Помічено, що козине молоко неприємно пахне, коли коза в охоті, мабуть, той запах іде від якихось гормонів. У такому випадку позбутися його практично неможливо. Якщо ж цей запах викликаний негараздами зі шлунком чи печінкою тварини, можна спробувати все це виправити. Переведіть козу на чисті корми, чисту воду без усяких домішок, почистіть стійло, поміняйте підстилку. Влітку за теплої погоди можна помити її дешевим шампунем біля річки. А взимку регулярно мийте з милом козі вим’я у хліві й старанно витирайте його рушником.
Що можна приготувати з козиного молока? Щоб зробити сметану, треба поставити свіжоздоєне молоко у холодильник, щоб відстоялось, а потім зібрати вершок. Для приготування сиру збиране молоко (можна і незбиране) треба поставити в тепле місце, щоб скисло. Якщо любите некислий сир, додайте до кислого молока свіжого, нагрійте на плиті, не доводячи до кипіння. Хай трохи постоїть, відцідіть сироватку, і сир готовий. Зібрану сметану можна збити на масло. Воно має білий колір, дуже смачне, просто тане у роті.