Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому огірки бувають гіркими


03.08.2011

Поки йшли дощі, огірки на грядці ми збирали аж солодкі. Та щойно виглянуло сонце, вже за кілька днів плоди знову стали гіркими. В чому причина такого явища?
Світлана Петренко, Криничанський район, Дніпропетровська область.

Дуже часто огірки, вирощені на городі, такі гіркі, що їсти їх не можна, не знявши шкірку аж до насіння. Тугенькі, хрусткі плоди, а гіркі, як хина. Цю особливість огірків люди пояснюють по-різному. Одні вважають, що причиною служить хімічний склад ґрунту, інші стверджують, що вся справа у сорті, а треті запевняють, що причиною гіркоти є характер і інтенсивність надходження поживних речовин у рослину. У всіх цих припущеннях є частка правди, однак точного визначення причини появи гіркоти в огірках поки що немає. 
Не дуже давно вченим вдалося встановити, що гіркоту огірків викликає особлива речовина, яку виробляють рослини родини гарбузових. Речовина ця називається кукурбітацин. Встановлено також, що ступінь гіркоти огірка значною мірою залежить від погоди та інтенсивності сонячного освітлення: чим яскравіше сонце, тим більше гірких огірків. Для пояснення залежності між яскравістю сонячного світла і гіркотою огірка необхідно повернутися до минулого цієї рослини і пригадати, що їхньою батьківщиною були колись теплі вологі місця, позбавлені прямого сонячного світла - тропічні ліси Південно-Східної Азії. До того ж огірки там вилися по деревах і росли переважно в тіні. Отже, гіркота в огірках з’являється від прямих сонячних променів. Тривале освітлення яскравим сонцем знижує вологість повітря, що у свою чергу негативно діє на огіркову рослину, і в знак протесту вона виробляє кукурбітацин.
Огірки швидко реагують на порушення умов вологості й освітлення. Достатньо 5-7 сонячних днів підряд, щоб відсоток гірких огірків збільшився вдвічі.
На кількості кукурбітацину в огірках позначається і дефіцит вологи в ґрунті, сухість повітря, низькі температурні показники вночі, а також склад ґрунту. На важкому глинистому, збідненому на поживні речовини ґрунті гірких огірків завжди більше.