Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому погано сходить морква


16.04.2014

Хороші сходи моркви одержати важко, бо ефірні олії, що знаходяться у насінні, перешкоджають швидкому доступу вологи до зародка, сповільнюють його набрякання і проростання. Тому у порівнянні з насінням інших овочів насіння моркви має відносно низьку схожість - 55-75%. При нормальних умовах воно зберігає схожість протягом 3-4 років, але досить часто втрачає її уже через два роки. Це цілком природно, так що не варто нарікати на несумлінних продавців і виробників.
Можна посіяти густіше, із запасом, але доведеться позбуватися зайвих сходів. Дуже важливо стежити за тим, щоб насіння розподілялося на грядці рівномірно. Ось і придумують городники різноманітні способи посіву моркви. Про них читачам ми й розповімо.

СІЄМО ЩІПКОЮ
Цей спосіб припустимий, якщо є сумніви у якості насіння (старе або підозріло дешеве) і є надлишок землі. Попередньо відбирають найбільше насіння, поміщають його у тканинний мішечок і промивають під струменем гарячої (45-50°С) води протягом 10-12 хвилин, щоб змити ефірну олію, що перешкоджає проростанню. Потім 2-3 доби пророщують у вологій тканині до появи одиничних паростків. У такому вигляді зберігають у холодильнику до посіву, не допускаючи підморожування і висихання. Перед посівом злегка підсушують.
У випадку успіху насіння зійде щіткою, сходи доведеться проріджувати, на запах прилетять морквяні мухи - і врожай опиниться під загрозою. Іноді при посіві змішують насіння з піском у співвідношенні 1:5. Результат той же - сходи доводиться проріджувати.

КИСЕЛЕВИЙ
Використовують у якості рідкого носія крохмальний клейстер (30 г крохмалю на 1 л води). Пророщене насіння (1-2 г) змішують з охолодженим клейстером (склянка) безпосередньо перед посівом. Перемішують до рівномірного розподілу його у повному обсязі рідини і великим медичним шприцом (а можна і просто з чайника) заливають розчин тонкою цівкою у борозенки. Насіння таким чином розподіляється досить рівномірно.

СТРІЧКИ
Нарізають рулон туалетного паперу уздовж смужками шириною 1,5-2 см і клейстером через кожні 1,5 см приклеюють насіння. У клейстер як живильну добавку вносять мікродобрива або попіл. Стрічки просушують і згортають у пухкий рулончик. При цьому способі відпадає необхідність проріджування сходів.
У спеціалізованих магазинах продають готові стрічки з наклеєним на них насінням. Зручно і практично, але відсутній творчий процес. Погано те, що при цьому способі насіння потрапляє у землю не тільки не пророщеним, але й просто сухим. Розкладати стрічки потрібно насінням вниз.

ГУДОЧКИ
Насіння наклеюють парами на шматочки туалетного паперу розміром 3х3 см. Коли клейстер висохне, скачують у грудочки розміром з горошину, складають у коробочку і тримають у холодильнику до весни.
На грядці роблять конусоподібні ямки через кожні 6 см глибиною 20-25 см, засипають їх сумішшю з рівних частин дернової землі, піску і перепрілого гною, поливають. При посіві насіння закладають у невелику ямку і засипають такою ж сумішшю. Перед посівом грудочки спочатку замочують у розчині якого-небудь стимулятора (за інструкцією).

ГЕЛЕВЕ НАСІННЯ
Секрет цієї технології - полімер, яким обволакують насіння. Його гелеві компоненти мають властивість притягати воду, і навколо насіння, навіть якщо станеться весняна посуха, утвориться водяна оболонка. Волога накопичується з таким розрахунком, щоб ні насіння, ні молоді паростки не задихалися від нестачі повітря. У результаті схожість гелевого насіння вища, сходи з’являються швидко і дружно. А міцний і здоровий організм, як відомо, більш стійкий до стресів і хвороб.
Цей метод дозволяє задати відстань між рослинами вже при посіві. Сходи не треба проріджувати, і паростки, що залишилися на грядці, не травмуються, а морквини виходять рівними і гарними. Гелеве насіння коштує трохи дорожче звичайного. Але воно того варте!

ДРАЖЕ
Посів дражированим насінням дозволяє знизити норму витрати посівного матеріалу у 2-3 рази, забезпечити точність і рівномірність посіву. Але таке насіння, виготовлене за старими технологіями, дає гарний результат, тільки якщо ґрунт досить (але не занадто) вологий. При несприятливих умовах схожість виявляється навіть нижчою, ніж у простого. «Городникам вихідного дня» робити ставку на дражироване насіння не варто: тиждень без дощу і поливу воно може і не витримати.
При будь-якому способі землю перекопують глибоко, а сіють на супіщаних легких ґрунтах на глибину 2-2,5 см, на суглинних - 1,5-2 см, на важких - не більше 1 см. Неперепрілим гноєм не вдобрюють, інакше коренеплоди вийдуть кривими.