Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому салу не можна казати «Ні!»


29.09.2010

Останнім часом багато дієтологів радять відмовитися від сала, посилаючись на те, що через високий вміст жирів воно сприяє розвитку атеросклерозу. Однак у світі жирів все не так просто. Обходитися без них організм не може. Для того щоб вирішити, яким жирам віддати перевагу, треба враховувати деякі їхні властивості. Насамперед — вміст у продукті жирних ненасичених кислот. Свиняче сало містить арахідонову кислоту, що відноситься до ненасичених жирів і є однією з незамінних жирних кислот. Вона входить до складу клітинних мембран, є частиною ферменту серцевого м’яза, а також бере участь і в холестеринному обміні.
У салі є й інші поживні незамінні жирні кислоти. Причому за їхнім вмістом (до 10 %) сало випереджає вершкове масло. Саме тому біологічна активність сала в п’ять разів вища, ніж вершкового масла і яловичого жиру.
Що ж стосується насичених жирів, яких у салі чимало, то побоюватися порушення холестеринового обміну потрібно лише в тому випадку, якщо ви цим продуктом зловживаєте. Якщо споживати свиняче сало в розумних кількостях, то атеросклерозу можна не побоюватися. Особливо якщо їсти його із салатом із сирих овочів, заправлених нерафінованим соняшниковим маслом і натуральним оцтом (яблучним або
виноградним), що є сильним антиоксидантом. Свиняче сало широко використовується в народній медицині. Як зовнішній засіб, воно нерідко виявляється більш ефективним, ніж різні патентовані мазі. Його застосовують при болях у суглобах, порушенні рухливості суглобів після травми, при маститі, екземі, зубному болю, п’ятковій шпорі та інших хворобах.