Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому жовкне листя огірків?


17.08.2016

ПРИЧИНИ

Перша причина - деяке нижнє листя усередині жовтіє і відмирає від неcтачі світла. Це взагалі не привід для занепокоєння, це нормальне явище. Як правило, огіркова грядка - це буйні джунглі, не дивно, що усередину світло не проникає і нижньому старому листю його не вистачає. У цьому випадку просто час від часу обривайте жовті листочки й насолоджуйтеся збором урожаю.

Причина друга - нестача або надлишок вологи. У звичайне літо огірки рекомендують рясно поливати два-три рази на тиждень, а такого спекотного, як цьогорік - щодня, глибоко промочуючи землю. В іншому випадку коріння огірків стане «вибиратися» на поверхню землі в пошуках вологи й може підсохнути. Для рослин це катастрофа, починають жовтіти й листя, і зав’язі. Дощова погода огіркам теж не до вподоби: загниває коріння, утворюються гнилі на стеблах, і ми знову бачимо жовте листя.

Причина третя - грибкові захворювання. Найчастіше саме фузаріоз, питіоз та інші грибкові хвороби є причиною жовтого листя на огірках. Спочатку на бадиллі з’являються іржаві плями, потім листя покривається плямами повністю, засихає, обпадає. При цьому у випадку фузаріозу батоги стають млявими, як ганчірочка, і не реагують на полив. Якщо тридцятиградусна спека змінилася холодними дощами і зниженням нічних температур, тримайтеся: грибки не змусять себе чекати.

Причина четверта - шкідники. Білокрилка або павутинний кліщ висмоктують всі соки з огіркового листя, у результаті листя жовкне і гине. У цьому випадку рекомендації очевидні: гарний шкідник - мертвий шкідник. Доведеться або обприскувати грядку «отрутою», або рятуватися народними засобами.

Причина п’ята - нестача живильних елементів. Якщо в огіркового листя жовтіють і сохнуть краєчки, можливо їм не вистачає калію або магнію. Темно-зелені жилки на тлі жовтизни можуть сигналізувати про дефіцит заліза або марганцю. Жовтіюче верхнє листя буває при нестачі міді. Цю ситуацію допоможуть виправити підживлення.

Ну й остання причина жовтого листя - старість. З часом лист огірка грубіє, старіє, припиняє фотосинтез, жовтіє та відмирає.

ЩО РОБИТИ?

Намагайтеся дотримуватися сівозміни. Не саджайте огірки на тому самому місці рік у рік, а також після кабачків або гарбуза, інакше істотно підвищується ймовірність «підхопити» грибкове захворювання. До речі, якщо огіркова грядка загинула, не пізно висіяти насіння огірків, краще гібриди F1, на місця, які звільнилися з-під ранньої білокачанної і цвітної капусти, гороха, картоплі, помідорів, – і восени будете ласувати зеленцями.

Вчасно та рясно поливайте свої огірочки. Якщо ви буваєте на ділянці тільки у вихідні, не полінуйтеся добре замульчувати грядки бур’янами або скошеною травою. Товстий шар мульчі не дасть волозі випаруватися, а так само забезпечить огірковому корінню додаткове живлення і тепло.

Здійснюйте підживлення органічними або мінеральними добривами. Найпростіше, але ефективне підживлення - трав’яний настій у сполученні з підсипанням у лунки попелу. Попіл є не тільки додатковим джерелом калію, він ще й від паразитів огірки допоможе захистити.

Після появи сходів у фазі 3-4 листочків (а потім через кожні 10 днів) обприскайте огірки наступним складом: 20 г господарського мила, літр молока й 30 крапель йоду на 10 літрів води.

Інший варіант профілактичного обприскування: увечері замочіть батон хліба у відрі води, вранці розімніть хліб і додайте маленьку пляшечку йоду. Один літр такої суміші розведіть у відрі води й обробіть огірки. Якщо повторювати дану процедуру раз на два тижні, можна зберегти огірки зеленими до самої осені.

Пролийте огірки розчином соди (ст. ложка на 10 літрів води). Лужне середовище не до смаку патогенним грибкам. Від шкідників і паразитів допомагає цибульна лушпайка. 700-грамову банку цибульної лушпайки потрібно залити 10 літрами води, довести до кипіння, закрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Потім цибульну лушпайку віджимають, відвар проціджують і розводять у співвідношенні 2:8 з водою. Таким розчином обприскуйте листя зверху і знизу, а потім пролийте землю.

Якщо все-таки не вбереглися і листя почало жовтіти, спробуйте обприскати огірки розчином молочної сироватки або кефіру (2 літри на 10 літрів води). Для кращого зав’язування плодів можна додати в розчин 150 грамів цукру. Коли листя тільки починає жовтіти, може допомогти полив слабким розчином марганцівки.

Щоб продовжити плодоношення й омолодити старіюче листя огірків, проводять позакореневе підживлення сечовиною, одночасно підсипаючи перегній під корінь. Із цим же завданням відмінно справляється обприскування настоєм прілого сіна. Для одержання настою сіно замочується у воді (1:1) два дні. Обприскують огірки три рази з інтервалом у тиждень.

Для захисту від хвороботворних грибків і бактерій використовуйте біологічні препарати (наприклад, триходермін). Вони придушують шкідливі мікроорганізми.