Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чому жовтіє часник


12.07.2012

Вже на початку червня листя часнику почало чомусь жовтіти. Чи то спека позначилась на стані рослин, чи, може, якихось речовин не вистачає у грунті?
Надія Скок, сел. Велика Лепетиха, Херсонська область.


Причин передчасного пожовтіння і відмирання кінчиків листочків озимого (і ярового також) часнику може бути кілька. По-перше, холодні ночі на початку квітня могли призупинити розвиток кореневої системи, звідси недостатність поживних речовин для листків. По-друге, недостача води в травні. За такої сильної посухи поливати потрібно було щодня, зробивши канавки уздовж рядків, а потім засипати їх сухою землею. І третє - фузаріоз. Отут уже зараз нічого не зробиш, крім видалення хворих рослин і поливання місця, де вони росли, марганцівкою. Було холодно, живлення не вистачало: потрібно було підживити часник аміачною селітрою відразу після того, як з'явилася можливість розпушити грунт навколо сходів. Для цього вистачить
1 сірникової коробки селітри на 10 кв. м.
Через 10-12 днів потрібно підживити калійними добривами або півлітровою баночкою деревної золи, розсипавши по поверхні і загорнувши розпушувачем чи сапкою в грунт.
Мульчувати слід тільки перепрілою тирсою, перегноєм, обпалим листям або плівкою. Щоб уникнути (частково, звичайно) ризику появи фузаріозу, ділянку перед посадкою можна поливати гарячою марганцівкою, протралювати і зубки часнику в рожевому (негарячому) розчині.