Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чорна малина


08.08.2013

ЧОРНА МАЛИНА хоч на вигляд і на смак досить схожа з ожиною, однак це дві зовсім різні культури. Різниця між ними у тому, що ягода малини знімається без плодоніжки, чого не скажеш про ожину.
Чорна малина - це напіврозкидистий кущ висотою до 2,5 м, з шипуватими пагонами, що звисають донизу. Вона зимостійка, невибаглива до ґрунтових умов, стійка до шкідників і хвороб, але більш вразлива до вірусних захворювань.

Її агротехніка значно відрізняється від звичного для нас догляду за звичайною малиною, але має багато загального з доглядом за ожиною. У чорної малини не утворюються кореневі паростки, тому розмножують її в основному вкоріненням верхівок однолітніх пагонів. Для цього в серпні пагони пригинають до землі і прикопують на глибину 10-15 см. При цьому верхівкова брунька, торкаючись ґрунту, вкорінюється і утворює нову рослину. Щотижня їх необхідно поливати 1-2 рази, а в посушливу погоду - через день. Через 1,5-2 місяці у молодих відводків утвориться коріння, і вони готові до пересадження. На зиму «молодь» підсапують або вкривають перегноєм, а навесні відокремлюють від маткової рослини.
При необхідності швидкого розмноження чорної малини її можна розмножувати горизонтальними відводками. Для цього пагони укладають у канавки і пришпилюють гачками, бруньку росту бажано видалити.
З появою корінців покладені пагони засипають і в міру необхідності поливають. На зиму горбок з торфу необхідно збільшити, щоб молоді пагони краще перезимували. До осені наступного року молоді саджанці сформуються повністю. Їх відокремлюють від маткового куща і використовують для посадки.
При розмноженні чорної малини здеревілими живцями їх саджають і навесні, і восени, зрізуючи в день посадки довжиною 20-25 см. З весняною посадкою необхідно поспішати, тому що у живців рано пробуджуються бруньки. Саджають у добре розпушений ґрунт, заглиблюючи живці так, щоб на поверхні землі залишилися 1-2 бруньки. Потім посадки необхідно добре полити й відразу замульчувати перепрілим гноєм.
Добре розмножується чорна малина зеленими живцями однолітніх пагонів. Живцювання краще виконувати в період масового відростання молодих прикореневих пагонів, коли вони досягнуть висоти 20-30 см. Саджають їх у невеликі парники на глибину 2-3 см у пісок, насипаний на пухкий ґрунт шаром 5-6 см.
Посадки відразу поливають і вкривають плівкою. У цей час живцям особливо необхідна висока вологість повітря. До появи коренів вона повинна бути такою, щоб листя постійно було вологим.
Деякі садівники розмножують чорну малину насінням, але при цьому необхідно пам’ятати, що без стратифікації її насіння проростає лише навесні на другий рік після посадки.
На постійне місце молоді рослини чорної малини висаджують тільки у дворічному віці. У лунки саджанці поміщають на 5-6 см глибше, ніж вони росли до пересадження, засипають корені родючою землею, відразу ж поливають, а потім мульчують лунку шаром торфу 10-12 см.
Однолітні пагони чорної малини утворюють сильні бічні прирости, тому рано навесні їх необхідно укорочувати, залишаючи на кожному з них від 2 до 6 бруньок.