Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чорний вівторок України


20.02.2014

У вівторок на вулицях Києва розгорілася справжня війна. Тисячі прихильників Майдану вирушили до Верховної Ради, де опозиція наполягала на першочерговому вирішенні питання про проведення конституційної реформи, а провладна більшість всіляко ухилялася від компромісного рішення.

Колони мітингувальників зіткнулися із посиленими загонами бійців спецпризначення, які блокували урядовий квартал та підходи до парламенту. Спалахнули в буквальному розумінні жорстокі сутички із застосуванням вибухових засобів і зброї. У ніч силові структури пішли на штурм Майдану, який тривав і на момент підготовки газети «СН» до друку.
Повідомлялось, що у вівторок, 18 лютого, та ранок 19-го в бюро судово-медичної експертизи були доставлені 26 трупів, у заклади охорони здоров’я за медичною допомогою звернулися 388 учасників масових заходів. Госпіталізовані 263 чоловіки.
Обмежено рух транспорту в Київ. Про це йдеться у повідомленні уряду. Перед столицею утворилися багатокілометрові затори.

На ранок середи 19 лютого Президент Віктор Янукович та лідери опозиції не досягли жодних домоленостей про врегулюваня кривавого конфліку. Кожен стоїть на своїх позиціях.
Віктор Янукович виступив зі зверненням до українського народу, закликавши знайти шлях до примирення.

«З самого початку нинішнього протистояння я закликав до діалогу, будучи категоричним противником силових варіантів, а тим паче – кровопролиття, - йдеться у зверненні. - Це мій життєвий принцип - жодна влада не варта й краплі пролитої за неї крові».
У той час колишній Президент Польщі Олександр Квасневський вважає, що ситуація в Україні вийшла з-під контролю через величезну радикалізацію суспільства.
Світові медіа пишуть про поглиблення політичної кризи в Україні після ночі протистояння на Майдані Незалежності. Усі ЗМІ єдині у тому, що такого в незалежній Україні ще не було.
Британська The Guardian пише, що сподівання на примирення в Україні буквально згоріли.
«Три місяці конфронтації між Президентом України та масовим протестним рухом досягли свого піку у ніч вівторка у найгіршому кровопролитті, відколи ця країна відділилася від Москви 20 років тому», - пише The Guardian.

ДНІПРОПЕТРОВСЬК ЗДРИГНУВСЯ,
коли дізнався про силову спробу розгону Майдану

Вчора на площі біля Дніпропетровської облради зібралися кількасот жителів міста і області, запалили траурні свічки. В руках плакати «Всіх не вб’єте!», «Ми – не бидло, ми – люди! Не стріляй в людей!» Кордоном між силовиками і мітингувальниками ходять молоді дівчата з жалобними стрічками, б’ють у барабани. Промовці закликають припинити братовбивчу бійню.
- Стійте, хлопці, тут, не їдьте до Києва! – говорить силовикам пенсіонерка Ольга Володимирівна. – І нам спокійніше стояти тут, ніж сидіти біля телевізора. Невже у влади катма глузду мирно врегулювати конфлікт?
Вл. інф.

Двадцяте лютого в Україні Указом Президента оголошено Днем жалоби у зв’язку з численними жертвами протистоянь у Києві.