Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чорнобривці


14.09.2017

Нарвіть зараз цих квітів і матимете ліки, які захистять від застуди і нормалізують тиск
У народній медицині настій квіток чорнобривців застосовували як сечогінний, потогінний і протиглистний засіб. Пили чай з чорнобривців для лікування діареї та шлункових кольок. Мексиканські індіанці застосовували настоянки чорнобривців для посилення лактації, полегшення ревматичного болю. В Індії соком свіжих листків лікували екзему.
Сучасні ж дослідження підтверджують цілющі властивості рослини. У квітах чоронобривців містяться каротеноїди, зокрема лютеїн. Ці речовини знижують ризик розвитку катаракти. Для лікувальних потреб найчастіше застосовуються квіти. Препарати з цієї рослини мають протиглистну, потогінну, бактерицидну, протизапальну дію.
Вони допоможуть вилікувати печінку і нирки, при запаленні - втамують  біль. Настої з чорнобривців поліпшують обмін речовин. Їх приємний аромат піднесе настрій і вгамує нервову напругу. На початковій стадії цукрового діабету вони здатні знизити рівень цукру в крові, позитивно діють на підшлункову залозу. При інших хворобах, які розвиваються внаслідок ураження підшлункової залози і порушення обміну речовин (псоріаз, вітиліго, діатези, нейродерміти, випадіння волосся, погіршення зору), чорнобривці також ефективні.
Чорнобривці можна додавати в компоти і киселі, і вони нададуть не тільки особливого аромату, а й лікувальних властивостей, підвищать стійкість організму до застуди, грипу, зміцнять його імунітет.
При нежитю і гаймориті добре робити з цих квіток інгаляції. Заварний півлітровий чайник ошпарити окропом, п'ять квіток залити окропом так, щоб вода доходила до нижньої основи носика. Укутати чайник рушником. Через 5 хвилин вдихати повітря з носика ротом, видихати носом. Коли ніс починає вільно дихати, робити вдих носом, видих - ротом.
Олія чорнобривців лікує рани та опіки. Подрібнені квітки залити звичайною олією 1:10 на ніч, вранці тримати на водяній бані 30 хвилин при температурі 60 - 70 градусів. Олію з чорнобривців використовують для лікування запалення дихальних шляхів, зокрема бронхітів, вона полегшує рух слизу, нейтралізує застійні явища. Допомагає позбутися кашлю.
Ванни з відвару чорнобривців заспокоюють нервову систему, допомагають у стресових ситуаціях, знімають занепокоєння, відновлюють душевну рівновагу. Рекомендовані при неврозах, депресіях, невпевненості та розгубленості.