Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чорноплідна горобина або аронія


11.10.2014

Важко навіть собі уявити, що цю рослину родом з Північної Америки, яка не мала соковитих і крупних плодів, століттями вирощували в садах виключно як декоративний чагарник. А на початку XIX століття аронію завезли до Західної Європи, і вже звідти до України і Росії, де вона теж прикрашала сади. І лише російський селекціонер Іван Мічурін в 30-х роках минулого століття створив новий вид цієї рослини і подарував нам.

З ТОГО ЧАСУ соковиті ягоди аронії з приємним терпкувато-солодким смаком і пікантною кислинкою радують нас. Вони містять у собі вітаміни С, В1, В2, Е, К і багато біологічно активних речовин, переважно з РР-вітамінною активністю. Також плоди містять цукор, органічні кислоти, дубильні і пектинові речовини. В їхньому складі мікроелементи: бор, фтор, залізо, мідь, марганець, молібден, особливо багато йоду. За вмістом йоду чорноплідна горобина перевершує всі ягоди, які зустрічаються в нашій країні, посідаючи друге місце у всьому рослинному світі після фейхоа.

Завдяки своєму унікальному складу, ягоди чорноплідної горобини є цінним природним лікувальним і профілактичним засобом. У народній медицині застосовуються у вигляді екстракту, соку, настою і свіжими. Ягоди сприяють зниженню холестерину в крові, нормалізації артеріального тиску, міцності й еластичності судин, сприятливо впливають на загальний стан хворих. Корисні вони при деяких інфекційних захворюваннях, порушеннях у функціонуванні печінки, кровотечах, ревматизмі, атеросклерозі, цукровому діабеті, діатезі, алергічних захворюваннях. Регулярне вживання в їжу цієї ягоди підвищує імунітет і позитивно впливає на роботу ендокринної системи. І також має здатність виводити з організму важкі метали і радіоактивні речовини, що стає дедалі актуальнішим у сучасних умовах життя.

Онкологи Королівського коледжу Лондона й Університету Саутгемптона встановили, що плоди аронії здатні посилити ефект хіміотерапії під час лікування раку. Екстракт ягід перевірили на клітинах раку підшлункової, обробляючи по черзі в комбінації з ліками. При цьому малі дози екстракту в поєднанні з ліками мали разючий ефект. Потрібно було менше препарату, що знижувало ризик побічних ефектів.

Раніше екстракт успішно тестували при раку мозку (ракові клітини вмирали і знижувалася міра інвазивності). Ймовірно, основний вплив мали рослинні поліфеноли. Їх, до речі, також можна знайти в зеленому чаї, соєвих бобах, винограді, арахісі, шовковиці та куркумі.

Завдяки тому, що плоди горобини можуть зберігатися тривалий час, їх можна вживати свіжими досить довго. А для тривалого зберігання їх протирають з цукром, сушать або заморожують. Ягоди дають прекрасний смак і в поєднанні з яблуками, айвою, сливами, їх також використовують для маринування овочів і приготування оригінальних приправ до птиці і м'яса. З них готують соки, компоти, морси, пюре, желе, джеми, варення, мармелад, цукати, наливки, вина і лікери.

Початок збирання чорноплідної горобини - кінець осені, ближче до перших заморозків, саме в цей час ягоди повністю набувають своїх смакових і корисних якостей.

Але варто пам'ятати, що ягоди чорноплідної горобини протипоказані хворим, які страждають від зниженого артеріального тиску і тим, у кого підвищена здатність згортання крові. Не радять часто вживати їх і пацієнтам з підвищеною кислотністю шлункового соку і тим, у яких проявляються симптоми виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки.

ГОТУЄМО РАЗОМ

Рецепти приготування чорноплідної горобини

Наливка

Для приготування напою потрібно 100 шт. плодів горобини і 100 листочків вишні.

Приготування. Перекип'ятіть їх у літрі води хвилин 15, а потім всипте 0,5 кг цукру. Перемішайте і охолодіть. У приготовлений холодний відвар введіть 500 г спирту або горілки, накрийте кришкою і витримайте 10 діб у темному прохолодному приміщенні. Можете додати лимонний сік за смаком і процідити.

Горобина з цукром

Для приготування потрібно 500 г ягідної маси і 0,5 кг цукру.

Приготування. Добре перебрані і ретельно промиті плоди покладіть у друшляк і опустіть у крутий окріп і відразу дістаньте, щоб ще гарячими протерти через сталеве нержавіюче сито до утворення фруктового пюре. Потім додайте цукор і доведіть майже до кипіння, безперервно помішуючи на маленькому вогні. Потім розкладіть у заздалегідь підготовлені розігріті банки і простерилізуйте (20 хвилин для півлітрових, 25 - для літрових і 60 - для трилітрових).

Варення з горобини з лимоном

1 кг чорноплідної горобини; 1,5 кг цукру; 1 лимон.

Приготування. Миту і перебрану горобину покладіть у таз, засипте половиною цукру і залиште на кілька годин. Поставте таз на маленький вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10-15 хвилин. Якщо ж горобина пустила дуже мало соку, можна додати до неї 1/2 склянки води. Потім зніміть горобину з вогню і залиште на 20-30 хвилин. Вичавіть сік з лимона і додайте до ягід, всипавши решту цукру. Можна також додати цедру лимона.

Потім поставте таз на вогонь і варіть 10-15 хвилин. І знову зніміть з вогню. Через півгодини знову поставте варення на вогонь і варіть до готовності, а потім розлийте в підготовлені банки і закатайте.

Варення можна зберігати як при кімнатній температурі, так і в прохолодному приміщенні.

Підготувала Тетяна КНЯЗКА (УКРІНФОРМ).