Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Чудо-перець


12.09.2013

Цей доволі знайомий нам овоч цінний як вітамінна рослина. Наприклад, тільки соки ягід шипшини й чорної смородини можуть за вмістом вітаміну С порівнятися із соком стиглого солодкого перцю. А скільки смачних, корисних заготовок з солодкого перцю можна приготувати на зиму! Ось декілька рецептів.

Айвар з перців. кг солодкого перцю, кг помідорів, 5 стручків гострого червоного перцю, 500 г цибулі, 3 зубки часнику, 60 г цукру, 60 г солі, 30 г олії, 10 г оцту, чайна ложка гірчиці.
Вимиті овочі спочатку пропустити через м’ясорубку, потім тушкуйте на олії, додавши цукор, оцет, сіль, гірчицю, поки не утвориться кашоподібна маса. Розкласти її в маленькі баночки, закрити кришками і перевернути банки догори дном (або пастеризувати 20 хвилин при температурі 95 градусів).

Лечо. 3 кг солодкого перцю, 500 г томат-пасти, 500 г води, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки олії, столова ложка солі, 0,5 склянки 6%-ого оцту. 
Перець розрізати пополам, очистити від насіння, обдати окропом і залишити на 5-10 хвилин, потім злити воду і додати всі компоненти, крім оцту. Поставити на вогонь і кип’ятити 20 хвилин, потім зняти з плити і додати оцет. Закатати гарячим у прогріті банки.

Лютениця. На кг солодкого перцю - 3 кг помідорів, 20-30 г часнику, 35 г зелені селери, 15 г меленого гострого червоного перцю, 270 г олії, 15-20 г цукру, 20 г солі.
Солодкий перець нарізати смужками, зварити до готовності і протерти через сито. Помідори нарізати часточками, варити до повного розм’якшення і також протерти через сито. Часник і зелень подрібнити. Пюре з помідорів і солодкого перцю змішати і уварити до загустіння, після чого розчинити в ньому сіль, цукор, додати гострий перець, часник, зелень та олію. Ретельно перемішати, розлити гарячу суміш у банки, пастеризувати півлітрові банки 30 хвилин, літрові - 50 хвилин.

Овочева заправка. 5 кг солодкого перцю, 12 стручків гострого перцю, 2 великих корені селери із зеленню, 600 г зелені петрушки, 300 г часнику.
Зелень промити і просушити. Перець, зелень, часник, селеру перекрутити на м’ясорубці. Додати 200 г 9%-ого оцту і 4 повних столових ложки солі. Добре перемішати і розкласти в банки. Зберігати в холодному місці. Додавати в усі страви.
Соус з перцю і слив. Кілограм солодкого перцю, 1,5 кг слив, головка часнику, кілька горошин чорного перцю, столова ложка оцту, 3 столових ложки соняшникової олії, цукор і сіль на смак.
Всі овочі пропустити через м’ясорубку, додати чорний перець, оцет, соняшникову олію, цукор, сіль і варити 15 хвилин після закипання. Гарячим розфасувати у прогріті банки і закатати.