Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Данія підтримає розмінування в Україні внеском у розмірі $1,6 млн.


26.08.2022

Нова ініціатива допоможе забезпечити ефективне реагування Уряду на складні виклики
Київ, 25 серпня 2022 року – Уряд Данії оголосив про внесок у розмірі 1,6 мільйона доларів США у проєкт Програми розвитку ООН (ПРООН) щодо зміцнення координації України в галузі розмінування та видалення боєприпасів, що не розірвалися. Проєкт допоможе посилити потенціал відповідних національних служб ефективно вирішувати складні завдання, пов’язані з поверненням земель у безпечний стан для проживання людей і ведення сільського господарства.
Проєкт здійснюється спільно з Національним органом з протимінної діяльності при Уряді України та Міністерством внутрішніх справ у співпраці з іншими агентствами ООН та партнерами з протимінної діяльності.
Виконувачка обов’язків Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані зазначила, що своєчасні інвестиції Данії в сектор протимінної діяльності в Україні будуть використані для розроблення та впровадження ефективних заходів з протимінної діяльності в Україні, заснованих на передовому міжнародному досвіді, а також для ретельної оцінки характеру і ступеня забруднення вибухонебезпечними предметами і його впливу на місцеве населення.
«Нинішня ситуація є серйозним викликом десятиліттям людського та економічного розвитку в Україні, – наголосила пані Фоуані. – Будь-яка економічна діяльність, спрямована на повернення цих земель до виробничої діяльності, потребуватиме врахування цього факту».
Попри те, що Уряд займається розмінуванням на сході України (Донецька і Луганська області) з 2015 року, зараз країні доводиться мати справу з набагато більшою територією.
Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен заявив, що зміцнення здатності України реагувати на кризу, що розгортається, має першорядне значення. «Майбутня здатність України вирощувати агропродукцію залежатиме від її здатності відновити продуктивне користування землею, як тільки дозволять умови, – сказав він. – Бо інакше колишня житниця світу може стати чистим імпортером, якщо її поля стануть занадто небезпечними для обробки».
Проєкт, який є частиною більш масштабної програми ПРООН з протимінної діяльності в Україні, також зміцнить потенціал органів і служб з протимінної діяльності по всій країні та містить компонент з інформаційної та комунікаційної діяльності з метою належного інформування населення та місцевих органів влади про ризики та заходи безпеки при наближенні до земель забруднених вибухонебезпечними предметами.