Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дехто ставить власні інтереси вище державних


01.03.2012

Про це на заходах, присвячених 80-річчю Дніпропетровщини, заявив Президент України Віктор Янукович і наголосив, що корупції, яка роз‘їдає державу, треба покласти край

РОЗПОЧАВ свій візит до міста глава держави з відкриття Льодової арени на житловому масиві Червоний камінь. Вона має дати серйозний поштовх розвитку зимових видів спорту. Віктор Янукович привітав учасників урочистостей, а група аграріїв, виробничників і творчих працівників Дніпропетровщини отримали з його рук державні нагороди і звання. Зокрема Володимир Буренко, директор ТОВ «Правда» Криничанського району, та Василь Клешня, начальник Дніпропетровського облуправління лісового та мисливського господарства, нагороджені орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, а Олена Кісельова, декан факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, та Ольга Скороход, апаратник «ДніпроАЗОТ» (Дніпродзержинськ) – орденом княгині Ольги ІІІ ступеня тощо.
- Переконаний, що Дніпропетровщина докладе зусиль для подальшого розвитку держави, - сказав Президент України. - Наш обов'язок довести, що ми здатні створити українське диво. Ресурс минулого вже майже вичерпаний. Треба брати курс на глибоку модернізацію країни. Наша мета - європейська Україна з лідерськими якостями. Але чому так складно починаються стабілізація і реформи? Бо дехто ставить власні інтереси вище державних. Державу роз'їдає корупція. Цьому треба покласти край.
Цей «діагноз» спонукає до серйозних роздумів. Кошти платників податків безкарно розкрадаються - чому? Як приклад, Віктор Янукович навів останній свіжий «прокол» влади - 600 мільйонів гривень, втрачених на будівництві одеського колектора. Об'єкт не діє,потрібні додаткові кошти для виправлення помилок. Трохи раніше прем'єр Микола Азаров розповів про «успіхи» в Запоріжжі. Там при будівництві мосту через Дніпро металоконструкції замовлялися... за кордоном аж у Брянську. В той час, коли у Запоріжжі є і «Запоріжсталь», і заводи металоконструкцій. Варто згадати і ледь зупинений проект про встановлення на полях України пластикових кілочків для системи земельного кадастру. А він би суттєво «полегшив» і так неглибокі державну і селянську кишені. Так і живемо, від «проекту» до «проекту»...
А ще глава держави поспілкувався з працівниками дніпропетровської преси, або «Дикою дивізією», як поважно назвав нашого брата один із присутніх правоохоронців. Ось деякі запитання і відповіді.
- Дніпропетровщина - пілотний проект з охорони здоров'я. Враховуючи те, що в цій галузі не все так добре, як хотілося, на що сподіватися жителям області - на збільшення власних, і так чималих, витрат при лікуванні хвороб? Чи на більшу участь держави в цьому процесі?
- На Дніпропетровщині вже чимало зроблено, зокрема для покращення роботи «швидкої допомоги». До літа буде завершене будівництво Дніпропетровського перинатального центру матері і дитині на вулиці Космічній. Такий центр вже діє у Кривому Розі. Але реформа медицини - це не та реформа, яку ми проводитимемо швидко. Для суттєвих змін в галузі потрібно багато часу. Сподіваюся, що новопризначений міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова зможе організувати роботу галузі так, що медичні послуги для населення будуть якісними і доступними.
- Чи отримуватимуть жителі забруднених шкідливими викидами міст компенсацію за шкоду, заподіяну здоров'ю?
- Так, Дніпропетровська область має екологічну проблему. Кожна модернізація будь-якого підприємства повинна передбачати заходи з очищення землі, водойм, повітря. Минулого року створена спеціальна прокуратура, яка наглядає за Дніпром і його заплавою. Адже дніпрову воду п’є значна частина українців. Багато роботи в містах з водовідведення, каналізації. Ось такі заходи намічені.
- Вікторе Федоровичу, українські олігархи займають перші місця в Європі, лідери опозиції сидять за ґратами, а рівень життя звичайного українця знизився. Чи про такі результати ви мріяли, починаючи діяльність на посаді Президента України два роки тому?
- Для того, щоб працювати на посаді Президента, треба бути здоровим, їсти мало, спати теж мало. Більше рухатися, саме це я і роблю. Якщо хтось заздрить мені - хай спробує пожити в такому темпі.
Заздрити чи співчувати Президентові - справа кожного. Але те, що мало хто сьогодні заздрим оком погляне на українців, яким після «розвиненого» соціалізму вже два десятиліття доводиться тупцятися на порозі «дикого» капіталізму - це факт. У той час, як сусідні Польща, Литва цей поріг успішно переступили швидко, за кілька років і мають зараз в рази вищий рівень життя. Є і гарний приклад Грузії в подоланні корупції. Та ми чомусь шукаємо свій, особливий шлях. З цього приводу варто згадати кількасотлітній досвід «першої світової республіки» - Запорозької Січі. Щороку в ній першого січня кошовий отаман зі старшиною на якнайширшому козацькому колі звітували про власну діяльність. І присуд був моментальний - від «Положи свою булаву, положи!» з можливим «скорим, правим та повним судом» до «Ви добрі пани, пануйте ще над нами!». Тобто у виборах і звіті старшини українське козацтво дійшло до найвищих форм рівності всіх перед усіма. То чому ж зараз не можемо спитати з різного штибу казнокрадів?
Здається, саме прозорості та відкритості дій і не вистачає українській владі, щоб запобігти проявам корупції. Ще два роки тому, до речі, громадськість Одеси била в усі дзвони про абсурдність колекторного проекту. Та ніхто і бровою не повів... Фінал відомий - мінус 600 мільйонів гривень (!) з бюджету України. І таких прикладів, як видно, таки чимало.
Нещодавно на Раді регіонів у Києві Президент України зобов'язав керівників областей особисто приймати громадян. І пообіцяв перевірити, як насправді це відбуватиметься. Чи допоможе цей захід у боротьбі з корупцією - покаже час.

Григорій ДАВИДЕНКО.

На знімку: Віктор Янукович ознайомився з роботою регіонального інформаційно-ресурсного центру «Відкрита влада»