Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День лівші - 13-го


11.08.2011

Тринадцятого серпня - Всесвітній день лівші

Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою. Письмове і кухонне приладдя, двері й замки, комп’ютерні миші та багато іншого для праворуких. Решта пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою. Але і зараз зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перевчити «неправильну дитину».
Всесвітній день ліворуких вперше відзначали 13 серпня 1992 за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного в 1990 році.
Цього дня лівші всього світу намагаються привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи і змагання. Проте головною стурбованістю Клубу ліворуких Великобританії є те, що в багатьох школах країни дітей-лівш як і раніше намагаються перевчити до письма правою рукою, що викликає психологічні стреси і знижує успішність учнів.
На Русі до лівш ставилися підозріло. Їм навіть забороняли надавати свідчення в суді. Вважалося, що шульгою був сам диявол. А в радянських школах маленьких лівш переучували в обов’язковому порядку. Психологи кажуть, що всі ці люди володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом.
За даними статистики, близько 10% населення - лівші.
Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає - Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні та Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Дарк, і навіть три президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон.