Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День письменника у Ювілейній


12.03.2012

Своєрідно відзначили Всесвітній день письменника у Ювілейній середній загальноосвітній школі № 1 Дніпропетровського району, що на Дніпропетровщині. Для участі в районному семінарі учителів української мови і літератури, присвяченому літературі рідного краю, був запрошений журналіст і письменник з Павлограда, член Національної спілки журналістів України Володимир Ніколаєнко - автор двох збірок новел, казок і гуморесок “А сонце залишається завжди” і “Двері в хату відчиніть”, виданих у Дніпропетровському видавництві “Пороги”.

УЧАСНИКІВ семінару, а це методисти районного відділу освіти і вчителі української мови усіх шкіл Дніпропетровського району, вітали талановиті учні школи. Після традиційної візитки і презентації досягнень шкільного методичного об’єднання вчителів української мови на гостей чекала справжня несподіванка - презентація книги, яка вмістила дві збірки творчого подружжя вчителів Анатолія і Ольги Худокон. “Смаком осіннього яблука” частувала присутніх Ольга Микитівна, читаючи ліричні поезії зі своєї збірки. Анатолій Олексійович провів усіх стежками своєї прозової збірки “Між словом і мовчанням.” 
А далі був урок літератури рідного краю у 9-Б класі, на якому Володимир Ніколаєнко продекламував свій твір - новелу “Продала Оксанка доньку” зі збірки “Двері в хату відчиніть.” Новела справила неабияке враження: дехто з учителів не міг втримати сльози. Дев‘ятикласники, вражені історією Оксанки, висловлювали свої думки щодо порушених у творі проблем. Рання небажана вагітність, продаж новонародженої дитини і неможливість повернути свою доньку призводить до трагедії. Однак діти не співчувають героїні, навпаки, засуджують її за безвідповідальне ставлення до свого життя, за необдумані вчинки.
Після закінчення уроку відбулась прес-конференція з письменником В. Ніколаєнком, під час якої він не тільки відповів на запитання, а й прочитав свої гуморески.
Під час обговорення уроку методист районного відділу освіти Наталія Заяць висловила переконання, що такі твори сьогодні потрібно вивчати у школі, аби вберегти дівчат від фатальних помилок.
У рамках семінару вчителі також відвідали музей “Літературне Придніпров’я”. Додому учасники семінару поїхали не з порожніми руками, а зі збірками творів Анатолія і Ольги Худокон, збірками новел, казок В. Ніколаєнка і розробками уроків літератури ріднокраю.

Яна ГУДЕНКО, студентка ДНУ ім. Олеся Гончара.