Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День пророка Наума


13.12.2012

14 грудня – день святого пророка Наума. У давні часи навчальний процес розпочинався взимку –
1 грудня за старим стилем (14 – за новим). То була найзручніша пора здобувати освіту для сільських дітей. Бо найосновніші сільськогосподарські роботи вже було завершено.

ПРОРОК Наум, за народними віруваннями, - покровитель знань і доброчинства. Саме на Наума вважалося найкращим починати навчальний процес. Напередодні цього дня батьки відвідували дячка (вчителя) і домовлялися про плату (зазвичай це було забезпеченням дровами на зиму, салом та ковбасами на Різдво, допомога в полі під час сівби чи жнив). 
Увечері до «кашоїда» приходив хрещений батько з букварем. Посеред хати ставили діжку, застеляли її кожухом, і гість підстригав хрещеника, щоб «добре в голову йшла наука». Роблячи перший підстриг, він казав:
- Батюшка Наум, виведи синка на ум.
Потім сідали за стіл і завчали напам’ять кілька літер. Школяр вечеряв пшонянкою, бо «треба чимало каші з’їсти, щоб опанувати науку». Вранці син із батьком йшли до церкви, де панотець читав над його головою Євангеліє. Повернувшись додому, син знову снідав кашею, а потім ставав навколішки, молився, а мати благословляла його іконою.
Один із 12 менших пророків Наум жив ще в старозавітні часи, за царювання Екзекуції, дванадцятого іудейського царя (VІІ ст. до н. е.). Він був родом з Елкоса, походив від коліна Симеона. У своїй книзі пророцтв Наум яскраво змалював у формі видінь картину падіння та загибелі могутнього міста Ніневії.