Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

День закоханих


13.02.2014

День Святого Валентина – свято закоханих – відзначається 14 лютого в Європі з XIII століття, у США – з 1777 року, в Україні – з початку 1990-х років. Але чому все-таки це свято закоханих?
Англійці, наприклад, вважають, що з 14 лютого природа робить поворот до весни, і в птахів починається сезон шлюбних ігор, навіть стара англійська приказка говорить: «У день святого Валентина всі птахи у небі з'єднуються парами».
Є й інше підтвердження тому, що 14 лютого – день закоханих. Жив в III столітті в місті Тернії (Римська імперія) Святий великомученик Валентин. Був він священнослужителем, займався науковими дослідженнями й приватною медичною практикою. У ході кампанії імператора Клавдія II Готського проти християн єпископ Валентин був репресований і обезголовлений 14 лютого 269-го року. Джерела стверджують: арешт єпископа Валентина був викликаний тим, що римський імператор не дозволяв солдатам своїх легіонів женитися, а Валентин таємно вінчав легіонерів з їхніми коханими. Очікуючи страти в одній з римських в'язниць, Валентин написав лист до дочки свого тюремника й підписався: «Ваш Валентин». Потім зцілив її чудесним способом від сліпоти, але все одно був страчений. Дата страти збіглася з римським торжеством на честь Юнони, богині любові. З тих пір люди щороку 14 лютого згадували Валентина й влаштовували свято всіх закоханих.
Цікаві факти про свято закоханих
• Символами Валентинового дня стали голубки, що воркочуть, і серця, простромлені стрілою Амура.
• У цей день дівчата та юнаки збиралися разом, писали на папірцях імена й кидали ці листочки в глечик, потім кожний витягав по одному папірцю й дізнавався ім'я своєї коханої людини. У деяких країнах дотепер існує звичай вибирати 14 лютого Валентинів і Валентинок на весь наступний рік.
• До 14 лютого випускається безліч вітальних листівок-валентинок, як простих, так і витворів мистецтва. А за старих часів були навіть листівки, прикрашені золотом і мереживами.
• Сердечка до свята можна шити, ліпити, малювати, в'язати й навіть пекти.
• Матеріал для виготовлення сердечок різноманітний: бісер, корали, пір'я, сухі квіти, шматочки тканини, хутро, тощо...
• Значна частина «валентинок» анонімна й без зворотної адреси, написана лівою рукою або праворуч ліворуч, що надає посланню таємничість. Зате після свята додається робота приватним детективам: вони одержують досить багато замовлень по встановленню особистості відправників «валентинок».