Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Депресія: що робити?


27.11.2013

У ХХІ столітті вже стало модним у разі поганого настрою або з будь-якого приводу, заявляти: «у мене депресія». Причому люди, які з такою легкістю приписують собі цю хворобу, як правило, і не підозрюють, що це таке. Насправді ж, клінічна депресія є хворобою, яка включає в себе тіло, настрій і думки. Хвороба впливає на те, як людина їсть і спить, як людина почуває себе, і що вона думає про навколишній світ. Депресія не те ж саме, що й поганий настрій. Це - не ознака власної слабкості або ж така ситуація, від якої можна легко відмахнутися. Люди з депресією просто не можуть «взяти себе в руки». Без лікування депресії симптоми хвороби можуть тривати протягом тижнів, місяців або навіть років. А чи може відповідне лікування допомогти у подоланні депресії? Про це ми попросили розповісти кандидата медичних наук, доцента Ірину Білоус.

- Отже, як виявляється депресія?
- Передусім, поєднанням симптомів депресії, які впливають на здатність працювати (вчитися, спати, їсти) й насолоджуватися приємними ще донедавна видами діяльності. Таке може трапитися тільки один раз у житті, але зазвичай відбувається кілька разів. Проявляється хвороба таким чином: хворий завжди переживає сумний і тривожний настрій або почуття безвиході й песимізму. Часто хворі відчувають провину, безпорадность. У них втрачається інтерес до того, що раніше приносило задоволення, у тому числі хобі й інтимне життя.
- А що приховує «маніакально-депресивний психоз»?
- Інший тип депресії, який називають маніакально-депресивним психозом (МДП), зустрічається частіше. Він проявляється не так гостро, як інші форми депресивних розладів, але характеризується різкою зміною настрою: від піднесено радісного, ледве не ейфорійного стану (манія) до повного придушення бажань і діяльності (депресія). Іноді настрій перемикається драматичними і швидкими темпами, але частіше за все він змінюється поступово. Коли людина знаходиться у депресивному стані, то в неї можуть бути всі вірогідні симптоми депресії. Коли хворий у маніакальному періоді циклу, то він може бути надактивною й надто енергійною людиною. Манія часто впливає на мислення, думки, соціальну поведінку таким чином, що виникають серйозні соціальні проблеми й труднощі.
- З яких причин виникають різні депресії?
- Деякі фахівці передбачають, що біологічна уразливість може бути успадкованою. Зокрема, у випадках, передусім, маніакально-депресивного психозу. Дослідження сімей, в яких у різних членів кожного покоління розвивалися такі синдроми, виявили: що ті, хто хворів, мають трохи інший генетичний код, ніж ті, хто не хворів. Однак не всі люди з генетичною уразливістю до такої форми захворювання обов'язково хворітимуть на МДП. Напевне, важливу роль відіграють і додаткові чинники ризику (дім, робота, школа).
У деяких сім'ях депресії розвиваються з покоління у покоління. Однак, хвороба також може виникнути і в людей, у яких немає сімейної історії депресії. Успадковані чи ні, великі депресивні розлади часто пов'язані зі змінами у структурах головного мозку.
- Чи правда, що жінки більш схильні до депресії?
- Саме так. Жінки стикаються із депресивними станами вдвічі частіше за чоловіків. У цьому винні гормональні чинники, що сприяють збільшенню частки жінок серед хворих на депресію. Зокрема, мова йде про такі чинники, як зміни менструального циклу, вагітність, невиношування вагітності, труднощі післяпологового періоду й менопауза. Багато жінок також стикаються з додатковими стресами (відповідальність на роботі, вдома, догляд за дітьми, старими батьками).
Нещодавні дослідження вітчизняних вчених показали, що у разі важкого передменструального синдрому (ПМС), за умови штучного придушення статевих гормонів у жінок покращувався настрій, зникали фізичні симптоми депресії. Незабаром після того, як гормони було знову введено, у жінок знову з'являлися симптоми ПМС. Проте жінки, які не страждають на ПМС, повідомили про відсутність ефектів гормональної маніпуляції.
Більшість жінок особливо вразливі після народження дитини. Гормональні й фізичні зміни, а також додаткова відповідальність за нове життя, можуть виступати чинником, який призводить до післяпологової депресії жінки. Тому повномасштабний депресивний епізод не є нормальним явищем і вимагає активного медичного втручання.
- Чи означає, враховуючи усе сказане, що до чоловіків депресія не чіпляється?
- Чоловіки рідше страждають від депресії, ніж жінки. Приміром, у США три-чотири мільйони чоловіків мають цю хворобу. Українська ж статистика не дуже повна, оскільки засновується переважно на оціночних даних. Чоловіки рідше доходять до депресії. Проте лікарі підозрюють, що справа тут у показниках високого рівня самогубств серед чоловіків (вчетверо більше, ніж у слабкої статі). Хоча спроб самогубства зустрічається значно більше серед жінок. Чоловіча депресія також може впливати й на фізичне здоров'я хворого на відміну від жінок.
У чоловіків депресія звичайно виявляється не як почуття безнадійності й безпорадності, а як дратівливість та гнів. Тому депресію у них важко відрізнити від звичайної невихованості й надмірної мускулярності. Навіть якщо чоловік усвідомлює, що знаходиться у стані депресії, він менше звертається за допомогою, ніж жінка. Тут допомогти можуть підбадьорення й підтримка з боку членів сім'ї. На деяких підприємствах існує спеціальна програма захисту психічного здоров'я, що може допомогти кожному.
- Побутує думка, що депресія - нормальне явище для немолодих людей...

- Дійсно багато хто так вважає, але думка ця помилкова. Навпаки, більшість немолодих людей задоволені своїм життям. Іноді, коли депресія все ж розвивається, її потрібно відкинути як нормальну частину старіння. У немолодому віці депресія діагностується, і немає жодних причин, щоб її не лікувати. Коли чоловік або жінка приходять до лікаря, симптоми депресії описують, як правило, фізичні. Адже немолодій людині незручно скаржитися на тугу, відчуття безнадійності, втрату інтересу до колись приємних видів занять. Ось чому симптоми депресії у немолодих людей часто бувають непоміченими.
Якщо діагноз депресії встановлено, то за допомогою ліків і психотерапії повернення людини до щасливого, більш повноцінного життя абсолютно реальне! Останні дослідження показують, що навіть короткі психотерапевтичні бесіди досить ефективні у зниженні симптомів депресії у немолодих людей, яким погано допомагають пігулки. Психотерапія також корисна і тим пацієнтам, які не можуть або не хочуть приймати ліки. Одним словом, все свідчить на користь того, що і з віком депресію можна лікувати за допомогою психотерапії.

Бесіду вів Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).