Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дещо про качині яйця


11.05.2012

Скільки качок слід тримати на одного селезня? З якого віку і як довго вони несуться? Як збирати і зберігати інкубаційні яйця? Чому качки несуть двожовткові яйця? Чи можна і як споживати качині яйця?
Т. Біленко. м. Перещепине, Дніпропетровська область.

БАТЬКІВСЬКЕ стадо формують залежно від породи качок: 1 селезень і 3-4 качки (важкі породи); 1 селезень і 5 качок (легкі). Для підвищення запліднення яєць селезні повинні бути старшими качок на 2 місяці (краще використовувати молодих, а не переярих селезнів).
Яйцекладка у молодих качок, вирощених в умовах відповідної годівлі, утримання, починається в 5-6-місячному віці і триває понад півроку. Тривалість яйцекладки качок залежить від строків виводків. Після закінчення яйцекладки у птиці впродовж 3-4 місяців відбувається линька, а потім знову відновлюється здатність нестися. У переярих птиць яйцекладка менш інтенсивна, ніж у молодих, однак молодняк, одержаний з яєць перелинялих качок, більш життєздатний. Щоб прискорити процес штучної линьки між першим і другим циклами яйценосності, застосовують так звану примусову линьку, тоді строк линьки скорочується до двох місяців.
Яйця необхідно збирати щодня, починаючи з 5 години ранку (через кожну годину), оскільки процес яйцекладки в качок починається о 2-3-й годині ночі і закінчується до 10 години ранку. При цьому вибраковують биті, з насічками, вм‘ятинами, вапняним нальотом на шкаралупі, дрібні, неправильної форми (подовжені, круглі), двожовткові тощо.
Яйця, закладені на інкубацію, повинні бути чистими, але мити їх не бажано – вони знижують виведення каченят. Зберігають їх упродовж трьох днів (температура повітря 15-18оС, відносна вологість 70-80 відсотків) або 8 днів (температура 12-15оС, вологість 80-82 відсотки). Якщо виникає необхідність тривалішого зберігання, температуру в приміщенні знижують до 8-12оС, а відносну вологість підвищують до 83-85 відсотків.
Двожовоткові яйця (маса 150-200 г) несуть переважно молоді качки у перші два-три місяці яйцекладки. Після переведення їх на щедрий, стимулюючий раціон і подовжений світловий день. У такому разі у них щодня відбувається одна чи кілька овуляцій, однак організм птиці ще не накопичив достатнього запасу речовин, необхідних для утворення білка, підшкаралупних оболонок і самої шкаралупи, яйце не встигає повністю сформуватись до початку наступної овуляції. Двожовткові яйця також утворюються за пониження тонусу яйцеходу: один жовток “затримується” на початковій стадії яйцеходу, де його “наздоганяє” другий або антиперистальними рухами яйцеходу жовток “повертається” назад, де “зустрічається” ще з одним. Такі яйця непридатні для інкубації, оскільки з них лупляться неповноцінні каченята. Їх вибраковують і використовують на харчі.
Качині яйця споживають лише після проварювання їх впродовж 13 хвилин за температури не нижче 100оС. Сирі яйця додають у хлібобулочні та кондитерські вироби. Слід пам‘ятати, що качині яйця можуть бути джерелом різних інфекційних захворювань. Окрему ж небезпеку являють яйця водоплавної птиці. Оскільки в них найчастіше містяться збудники харчових інфекцій – сальмонельозу. Сальмонельоз у дорослих качок протікає приховано. Упродовж багатьох місяців (а іноді й пожиттєво) птиця, що одужала, виділяє сальмонели з яйцями і послідом, тому джерелами інфекції стають непроточні водоймища, калюжі, канави, забруднені екскрементами такої птиці. У зв‘язку з цим існує обмеження щодо використання качиних яєць у харчі.
Вікторія МЕЛЬНИК, кандидат сільгоспнаук.