Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Децентралізація: результати, виклики і перспективи


05.12.2018

Такою була тематика п’ятого національного прес-клубу реформ, який пройшов 26-27 листопада у Києві.
Відкрив конференцію виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, який розповів про воєнний стан і в чому  він полягає. Нагадаємо, що причиною введення воєнного стану стали події 25 листопада в районі Керченської протоки, коли російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» разом із 24 моряками, троє з яких отримали поранення.
Далі Олександр Слобожан  перейшов до основної тематики конференції, а саме торкнувся питання бюджетного фінансування громад наступного 2019 року.  Асоціація міст України долучилася до роботи над проектом Держбюджету-2019, брала безпосередню участь у консультаціях і висувала власні пропозиції, що враховують інтереси органів місцевого самоврядування. 
«Ми запропонували розподіл, за яким 20% фінансування направити на обласні бюджети, 15% – на райони, 30% – на міста,  35% – на ОТГ, тому що там є значна частина сільського населення.  Медична і освітня інфраструктури у цих громадах не так розвинені, тому вони мають отримати найбільше ресурсів на формування такої інфраструктури», – заявив  виконавчий директор АМУ О. Слобожан.
До участі у конференції був запрошений заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, який окреслив основні здобутки медичної реформи і завдання на наступні два роки.   Він зауважив, що  у держбюджеті на 2019 рік субвенцій на медицину не передбачено. Відтепер фінансування медзакладів буде здійснюватися через Національну службу здоров’я.  Весь трирічний план медичної реформи прописаний у законі «Про державні гарантії медичного обслуговування населення». Перший  етап, розпочатий у 2018 році, торкнувся ланки первинної медичної допомоги на рівні сімейного лікаря.
 – На сьогодні 21 млн. українців уже обрали свого лікаря. І ця цифра постійно збільшується, – відзначив П. Ковтонюк. – 900 медзакладів готові до змін, вони реорганізувалися у комунальні підприємства і уклали договори з НСЗУ.  85 приватних медичних закладів теж уклали договори і зможуть надавати безоплатні послуги своїм пацієнтам. Це створить добру конкуренцію і змусить комунальні заклади працювати краще, щоб пацієнти йшли саме до них.
Наступного року планується  введення електронних інструментів: це електронна медична картка, електронне направлення, електронний лікарняний, електронний рецепт. Тож у кожному кабінеті має бути комп’ютер, а у поліклініці – відкрита рецепція, інші зручності для пацієнтів.
Експерт з розробки законодавства  та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова  торкнулася питання приєднання  сіл і селищ до міст обласного значення. Вона сказала, що  на сьогодні в Україні створено 828 громад. Але їх кількість насправді не є самоціллю децентралізації.  «Реформа місцевого самоврядування робиться задля того, щоб ці громади ставали спроможними, щоб  можна  було передати цілий ряд повноважень на місцевий рівень. Вона відзначила, що останнім часом створюються  малочисельні громади із двох-трьох сіл, які не спроможні взяти на себе видатки по медичних і освітніх закладах, які досі перебувають на утриманні району. 
Разом з тим є громади не досить чисельні, але якісні.  Як приклад, експерт АМУ відзначила Вакулівську  ОТГ  Софіївського району Дніпропетровської області, яку очолює  Артур Шевцов і яка  уже  досягла значних результатів. Також Л. Даменцова відзначила Дніпропетровщину як область, яка була  і залишається у перших рядах впровадження реформи децентралізації.
Аналітик з питань освіти Людмила Мозгова розповіла про реформу «Нова українська школа» і торкнулася проблеми забезпечення підручниками перших і десятих класів. Коли держава передала на громади функції забезпечення шкіл підручниками, виникла ситуація, коли, по-перше, видавництва почали завищувати ціни на друк підручників, по-друге, траплялися випадки, коли видавництва відмовлялися брати участь у тендерах, а деякі громади не змогли профінансувати ці видатки. Тому експерти Асоціації міст України  вважають, що не можна перекладати друк підручників на громади, оскільки держава має відповідати за зміст освіти і забезпечувати цей зміст. 
 У цілому конференція АМУ, на якій йшлося про основні реформи децентралізації, пройшла досить продуктивно.
Яна ОЛЕКСЮК, 
м. Київ.
На знімку: виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.