Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дев’ять продуктів-батарейок


19.07.2017

Деякі продукти здатні швидко й надовго забезпечити організм енергією. Через такі властивості їх можна назвати продуктами-батарейками. Вони насичують організм корисними речовинами, вітамінами, заряджають бадьорістю, сприяють гарному самопочуттю.
 

ЯБЛУКА

Цей доступний і розповсюджений у наших краях фрукт багатий кверцетином. Не будемо заглиблюватися в усі корисні властивості цієї речовини, лише відзначимо те, що важливе для нас у першу чергу: кверцетин змушує м’язові клітини виробляти більше енергії. Так що перед тренуванням або роботою з’їжте кілька яблук.
 

БАНАНИ

Містять якісні вуглеводи. Причому й «швидкі», і «повільні». Можна вживати їх як до, так і після фізичних навантажень. Вони багаті на калій у біоактивній формі, що дуже добре засвоюється. А калій відповідає за силу м’язового скорочення.
 

ЧЕРВОНЕ М’ЯСО (ЯЛОВИЧИНА, ТЕЛЯТИНА)

Ви здивуєтеся, але це зовсім не важка їжа. У м’ясі багато біоактивного заліза, а залізо впливає на акумуляцію в крові кисню. А чим більше кисню у вашому організмі, тим вище ваш тонус. Також у м’ясі міститься креатин, вітаміни групи В, цинк. Щоб червоне м’ясо засвоїлося повноцінно, вживайте його з овочами. Але не змішуйте із хлібом, кашею, картоплею - ось після такої комбінації вам і захочеться спати.
 

МОРЕПРОДУКТИ

У молюсках дуже багато природного енергетика - вітаміну В12. До того ж, цей вітамін стимулює роботу мозку. Ще морепродукти містять у великій кількості тирозин. Ця кислота сприяє підвищенню вироблення гормону норадреналіну, а він помітно додасть вам бадьорості.
 

ЯЙЦЯ

Амінокислота лейцин, що міститься в курячому яйці, відповідає за виробництво енергії при силовій роботі. А вітаміни групи В, яких у яйці чимало, стимулюють виробництво енергії в клітинах організму. Сніданок з 3-4 яєць буквально зарядить вас енергією із самого ранку.
 

ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ

Містить багато магнію, який відповідає за синтез білка й продукцію енергії в клітинах організму. Цей елемент також поліпшує силові показники й витривалість. До того ж, магній у природній формі засвоюється набагато краще «аптечного».
 

ВОЛОСЬКИЙ ГОРІХ

Омега-3 жирні кислоти, що містяться в цьому продукті, не відкладаються у вигляді підшкірного жиру, а відразу включаються в енергетичні процеси. А ще горіхи «гальмують» засвоєння вуглеводів.
 

МЕД

Цукри, що містяться в меді, печінка перетворить на глікоген. А глікоген - це ваші «енергетичні консерви», які дуже знадобляться під час інтенсивних навантажень. Крім того, у меді величезна кількість мікроелементів, серед яких залізо, кальцій і фосфор, а вони прямо відповідають за енергетику.
 

МАТЕ

Цей південноамериканський напій бадьорить не так сильно, як кава, але зате й ефект від нього м’якше. До того ж, у цьому чаї містяться такі стимулятори, як теобромін і теофілін, і разом з кофеїном вони прекрасно підвищують тонус.