Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Деякий час просимо не рибалити!»


02.06.2011

Так буває в житті, що не завжди створене людськими руками повністю використовується. Подібне трапилося і з найбільшим українським каналом Дніпро-Донбас, точніше, з його прокладеною першою чергою протяжністю 263 км. Донбас зараз обходиться власною водою, а не п‘є дніпрову, як сподівалися проектанти. Води каналу частково використовуються для зрошення. З часом заліснені береги водної артерії стали подекуди місцем відпочинку, риболовлі для селян із найближчих до неї сіл.

А ВІДНЕДАВНА з проханням «не рибалити на каналі деякий час» до рибалок-любителів обох берегів каналу звернулося правління Дніпровської природної інспекції. Для звернення є вагомі підстави – у лютому цього року начальник управління Дніпро-Донбас Людмила Михайлик, яка разом із трудовим колективом робить усе можливе для збереження підприємства, уклала договір з фермерським господарством «Схід» «Про біологічну меліорацію каналу від головної водозабірної споруди (так званої «голови») до 9-ої насосної станції протяжністю 162 км» (район Перещепиного). Це очистить русло від синьо-зелених водоростей, зменшить «цвітіння» води, дозволить збільшити водотік і зменшити кількість електроенергії, необхідної для перекачки води.
За даними групи українських вчених, у процесі експлуатації усіх каналів України виникають серйозні біологічні перешкоди. Фітопланктон, якого дуже багато в Дніпродзержинському водосховищі, поширюється і в Дніпро-Донбасі. Від «голови» до насосної станції поблизу Могилева-1 Царичанського району його, за даними Харківського НДІ екологічних проблем України, налічується близько 4,7 тисячі тонн! (обліковуються 87 різновидів водоростей). Єдиний перевірений спосіб боротьби - запуск риб-меліораторів - білого амура, товстолобика, які харчуються водною рослинністю.
Ось як пояснюють цю ідею керівники проекту голова СФГ «Схід» Роман Байбуз та голова ДОГО ДПІ Віктор Кузора:
- Образно кажучи, риба – це лопата, за допомогою якої і будуть прочищені 162 км каналу в межах Дніпропетровщини. Ця процедура має проходити в спокої, тому ми просимо всіх рибалок-любителів утриматися від поїздок на канал. До речі, поширена в області думка, що «канал забрали», є неправильною, Дніпро-Донбас є і надалі буде державним каналом. Укладений лише договір про його очистку. Зараз проводимо капремонт обладнання колишнього рибгоспу «Укрриби» в районі Могилева, в ставках якого нагулюватиме вагу мальок перед запуском до каналу. Існує небезпека для нього з боку хижаків – щуки, окуня, які відловлюються. Для виконання всіх робіт створюються нові робочі місця, до речі, без залучення жодної гривні з держбюджету. Ми вдячні керівництву Дніпропетровської області за підтримку проекту. Як не дивно, певний спротив відчуваємо лише з боку управління по відтворенню водних живих ресурсів (рибінспекції). Свою позицію довелося відстоювати навіть у суді. Іще раз прошу всіх рибалок-любителів з розумінням сприйняти необхідні обмеження. Добре розумію їхні уподобання, позаяк дитячі літа проводив у дідуся Григорія Івановича і бабусі Марії Костянтинівни Мичканів у Преображенці Царичанського району. Це мальовниче і рідне мені село знаходиться поруч із каналом. За деякий час ми розробимо правила відвідування каналу з обов‘язковим врахуванням інтересів жителів прилеглих до нього сіл. Певний існуючий конфлікт інтересів вирішуватиметься по-людськи.
За умовами договору створена єгерська служба, яка контролює водну поверхню від небажаного зараз втручання. Очолює ЄС «Беркут» Олександр Сергієнко.
- Наголос робимо на якнайширшому роз‘ясненні жителям Петриківського, Царичанського, Магдалинівського, Новомосковського і Юр‘ївського районів, - розповів він. - У прилеглих до Дніпро-Донбасу сільських радах цих районів розказуємо про мету проекту – зарибнення каналу білим амуром, товстолобиком і його очистка в такий спосіб, запобігання заморам риби, які були. Більшість людей каже: «Правильно робите». Не схвалюють наших дій відомо хто – браконьєри. Зараз доступ до каналу заборонений. Пізніше рибалки-любителі (деякі з них вже зараз нам допомагають) на певних умовах зможуть відвідувати Дніпро-Донбас. Вимога дотримуватися чистоти буде обов‘язковою. Через декілька років канал очиститься, на його береги не соромно буде запрошувати гостей навіть з інших куточків України та з-за її меж.
З квітня на ставках могилівського рибгоспу, що давно чекали дбайливих рук господаря, кипить робота. Днями на перших ста водних гектарах (третині наявних площ) з‘являться мальки білого амура, товстолобика і коропа. На мілководді вони швидко підростуть і стануть до «роботи» по очищенню каналу. Певно ж, поле діяльності у них таки чималеньке. Тож через кілька років у краї має з‘явитися чистіша водойма. А рибалки-любителі зможуть випробувати свій хист. Це – лише перший етап розвитку каналу, можливості якого у зрошенні сільгоспкультур невдовзі використовуватимуться набагато ширше.
Відтепер у рукотворному Дніпро-Донбасі біологічні процеси, що відбуваються у воді, вже не пущені на самоплив. Ідеї з біологічної меліорації каналу, запропоновані СФГ «Схід» і розроблені Харківським НДІ екологічних проблем України під керівництвом професора кафедри екології Олександра Васенка, схвалені Держкомводгоспом, Дніпропетровською облсанепідстанцією, Державним управлінням охорони навколишнього середовища тощо. Певно ж, зрозуміють і підтримають їх і жителі Дніпропетровської області, яким не байдужа доля степового велетня.

Григорій ДАВИДЕНКО.

На знімку: начальник управління експлуатації та господарських систем Держагентства водних ресурсів України Олександр Романов постійно опікується долею каналу Дніпро-Донбас.