Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дитбудинки: фінішна пряма


04.04.2013

Незважаючи на те, що ми живемо у мирний час, проблема дитячого сирітства досі в Україні існує. За статистикою, приміром, на Дніпропетровщині з 9 тисяч дітей-сиріт 6,5 тисяч дітей «осиротіли» при живих батьках! Якими виростуть ці діти, з дитинства позбавлені головного – батьківської підтримки і любові, материнського тепла і ласки?

Тільки минулого 2012 року в Україні 15 тисяч дітей стали сиротами, - повідомив уповноважений з прав дитини Юрій Павленко на Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини, яка 28 березня пройшла у Дніпропетровську.
Дніпропетровщина не випадково стала місцем проведення наради такого рангу, оскільки тут ще за часів губернаторства Олександра Вілкула стартувала регіональна програма «Родина для дитини», метою якої є влаштування всіх дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Кожна дитина повинна мати сім’ю і відчувати батьківське тепло і турботу – ця ідея дала свої результати. У Дніпропетровській області вже створено 109 дитячих будинків сімейного типу і 368 прийомних сімей. А це значить, що 1397 дітей знайшли своїх нових батьків. Протягом двох місяців 2013 року створено ще 7 дитячих будинків сімейного типу та 21 прийомну родину, - повідомив голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков.
В одній із таких родин – сім’ї Василя та Олени Дерев’янків, які всиновили сімох дітей, і побували високі гості із Києва – міністр соціальної політики України Наталія Королевська, Юрій Павленко, а також губернатор Дмитро Колєсніков з групою журналістів, які на власні очі переконалися, як живеться осиротілим хлопчикам і дівчаткам у новому будинку, придбаному для прийомної родини за кошти благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України».
Також гості побували у Дніпропетровському районному дитячому будинку «Сім’я», що розмістився у будівлі колишнього дитсадочка «Чебурашка» у селищі Ювілейному. Він був розрахований на 50 дітей, наразі тут лишилось 17. Більшість усиновлено. У 2013 році цей дитбудинок буде перетворено на Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Тут надаватимуть послуги із захисту дітей з неблагополучних сімей, вестимуть роботу з попередження вилучення дітей із сімей. Також тут зможуть отримати консультацію та допомогу молоді мами, які потрапили в складну життєву ситуацію, буде організована робота з кризовими сім’ями, які перебувають на межі розпаду. Для цього працівники служб та відділів Дніпропетровської райдержадміністрації, Підгородненської міської, селищних та сільських рад району пройдуть спеціальне навчання з організації роботи по створенню сімейних форм виховання.
В рамках регіональної програми планується взагалі відмовитися від інтернатної системи виховання дітей, перепрофілювавши інтернатні установи для дітей-сиріт в Центри соціальної підтримки дітей і сімей.
«Ми повинні відходити від радянського інтернатного підходу до виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Весь цивілізований світ відмовляється від нього, тому що цей підхід травмує дитину. Нашим важливим завданням є впровадження системи центрів, що надають сімейно орієнтовані соціальні послуги, – наголосила міністр соцполітики України Наталія Королевська.
На Дніпропетровщині уже скоротилась більш ніж удвічі кількість інтернатів, де перебувають діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. На базі чотирьох будинків дитини у Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Нікополі створено відділення ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з обмеженими фізичними можливостями, ураженнями нервової системи, вродженими вадами розвитку тощо, які виховуються у сім’ях.
- Цього року стоїть завдання скоротити кількість дітей, що перебувають в інтернатах з 1070 до 500. Це вже фактично фінішна пряма,- сказав губернатор Дмитро Колєсніков.

Яна ОЛЕКСЮК.
На знімку: Наталія Королевська та Дмитро Колєсніков з дітьми родини Дерев’янків.