Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дивовижний на смак жовтий кавун


03.02.2022

Як приємно в літню спеку насолодитися кавуном! Розрізати і поласувати яскраво-червоною м’якоттю. Та хіба тільки яскраво-червоною? А чому б не яскраво-жовтою? Сьогодні кавун саме з жовтою м’якоттю дуже популярний. Ця екзотична ягода з м’якоттю незвичайного кольору все частіше з’являється на прилавках супермаркетів та ринків. Зовні вона має темний колір шкірки майже без смужок. Може мати форму м’яча або еліпса з дуже соковитою і солодкою м’якоттю жовтого кольору з приємним смаком, який має відтінки лимона, манго, ананаса та інших екзотичних фруктів. Ця ягода майже не має кісточок, а маса в залежності від сорту становить від трьох до шести кілограмів.
 
Янусик міцно «прописався» на моїй дачі
Порівняно недавно вчені-селекціонери вивели новий клас цього сімейства. Отож, спочатку успішно вирощувати жовті кавуни стали в Іспанії, Таїланді, Греції, США, Польщі. Уже створені сорти, які вже успішно культивуються і в нашій країні. Перепробувавши добрий десяток сортів цієї жовтої ягоди, особисто я віддав перевагу польському сорту Янусик. За його смак, соковиту й по-особливому ароматну та медово-солодку м’якоть. Тому саме Янусик уже декілька років має постійну «прописку» на моїй дачній ділянці. І, повірте, найближчим часом замінювати його не збираюся: не знайшов кращого!
 
Корисні властивості жовтих кавунів
Як і будь-який інший продукт, кавун з жовтою м’якоттю має свої переваги й недоліки. Вчені-медики зазначають, якщо вживати за день кілька його шматочків, то приблизно через місяць відбудуться видимі зміни: стане кращим стан шкіри, налагодиться травлення, зникнуть проблеми з нервами, відновиться сон, пропаде задишка. Позитивні якості цього кавуна і в тому, що він сприяє виведенню холестерину. Кількість шкідливої речовини в організмі при вживанні цього продукту значно знизиться. Мова йде не про періодичне додавання до їжі, а про регулярне щоденне введення до раціону, звичайно ж, в період сезону. Крім того, кавун не повинен замінювати призначений лікарем лікарський засіб, але може стати приємним, смачним доповненням до меню.
Кавун з жовтою м’якоттю позитивно впливає на імунну систему, допомагає боротися з інфекціями, вірусами, є відмінним сечогінним засобом. Це дієвий засіб для організму. Кавун при перетравленні виводить із шлунку і кишечника шкідливі продукти розпаду, очищає організм від неперетравленої їжі. Завдяки великій кількості вітаміну А жовтий кавун благотворно впливає на зір, сприяє запобіганню очних хвороб. А велика кількість в ньому заліза, магнію і калію має хорошу дію на серце і судини, знижує ризик виникнення анемії. Жовтий кавун корисний для людей, котрі перебувають на дієті, тому що містить мало калорій, але при цьому досить поживний. Також він корисний для людей, які борються із зайвою вагою і хворим атеросклерозом.
 
Особливості вирощування «жовтого делікатесу»
Виростити жовтий кавун можна з кісточки відразу на грядці, а можна спочатку виростити розсаду і перенести на ділянку. Рослина любить теплу погоду, багато сонця, помірний полив. Досвідчені садівники-городники вирощують цей вид кавунів навіть у горщиках в теплиці.
Особливо акуратно потрібно поводитися з батогом рослини, тому що у жовтого кавуна він дуже ніжний і тоненький, але, незважаючи на це, плоди можуть бути досить великі, як уже говорилося, до шести кілограмів.
Для вирощування розсади підійде суміш в рівних кількостях торфу, річкового піску, перегною плюс 200-250 грамів деревного попелу на 10 кілограмів суміші. Перед висадкою насіння необхідно провести підготовчі роботи: замочити його в гарячій воді (не більше 50 градусів) на кілька годин, потім в розчині перманганату калію (марганцівки), як радять досвідчені садівники, на годину-півтори, промивши потім чистою водою. Після цього насіння готове до висадки.
На розсаду насіння висаджують в березні – квітні, в залежності від умов подальшого вирощування (теплиця, парник, відкритий ґрунт). Підготовлені ємкості на дві третини заповнити субстратом, полити теплою водою, викласти по 1-2 насінини і акуратно присипати торф’яно-піщаною сумішшю на 2 сантиметри. Зволожити і накрити плівкою до появи сходів.
У період зростання розсаду необхідно поливати помірно через день по краях тари, акуратно рихлити кірочку, що утворилася, забезпечити 12-годинний світловий день. Коли з’явиться третій листочок, підгодувати рідкими мінеральними добривами і рідким коров’яком.
Прийшов час висаджувати розсаду – ретельно виберіть місце. Це повинна бути ділянка з постійним сонячним освітленням, піщаним чи супіщаним ґрунтом, без тіні з південного боку. Перед висадкою в ґрунт розсаду потрібно загартувати: за 2-3 дні зменшити полив і щодня провітрювати. Висаджувати у вологий теплий ґрунт весь земляний ком, намагаючись не пошкодити корінці і паростки. У перші дні після висадки розсаду можна прикривати на ніч, якщо перепад температури великий. Поливати спочатку раз на 2 дні, потім 1-2 рази на тиждень.
Особливого догляду жовтий кавун не вимагає. Підживлення має бути таким же, як і для звичайних гарбузових рослин. Через 10 днів після перенесення в ґрунт розсаду можна підгодувати аміачною селітрою. Далі можна зробити підживлення рідким коров’яком, через пару тижнів – суперфосфатом. Коли піде зав’язь, можна зробити підгодівлю фосфорно-калійними речовинами. Якщо хочете мати великі кавуни, то потрібно залишити 2-3 перших плоди, а за ними через три листочки прищипнути батіг. 
Коли плоди  почнуть набирати вагу (приблизно в кінці липня), під кожен з них можна покласти фанеру щоб уникнути загнивання. Також потрібно скоротити полив, тоді м’якоть буде ще солодша. Якщо ви помітили, що «м’ячик» перестав рости, то приблизно через два тижні можна збирати врожай. Ознаками стиглості також стане біленький (а краще жовтенький) бочок в місці зіткнення з ґрунтом, блискучий колір, глухий звук при простукуванні, іноді – сухий хвостик.
Збирати плоди потрібно обережно, не пошкоджуючи шкірку. Краще обрізати від стебла, а не відривати. Складати на зберігання необхідно денцем вниз.
 
Потрібне насіння? Звертайтеся!
Як ви зрозуміли, виростити кавун у себе на ділянці не так вже й складно: трохи зусиль, уваги – і смачна, корисна, по-особливому ароматна ягода у вас на столі. 
Єдиний «мінус» жовтого кавуна – в його ціні (якщо купувати). Він часто в кілька разів дорожчий за червоний. Напевне, не випадково. Він вартий своїх грошей! Та, і як помічено, й діти віддають перевагу саме жовтому кавунові. У цьому теж не важко переконатися. Отож, хто не куштував його – спробувати обов’язково варто. Тож якщо ви маєте садову ділянку чи дачу, то дерзайте.
До речі, восени ми зібрали чимало насіння жовтого кавуна Янусик, тому маємо можливість безкоштовно поділитися ним з  городниками – читачами  газети «Сільські новини». 
Надішлю по декілька насінин усім, хто вкладе у лист підписаний конверт із марками та відправить мені за адресою: Сенчуку А.І., вул. М. Небаби, буд. 100, кв. 27,   місто Чернігів-5, 14005.
Буду щиро радий, якщо й на вашому городі чи дачній ділянці знайде свою постійну «прописку» цей делікатес. Спробуйте. Впевнений, що не пошкодуєте!
Анатолій СЕНЧУК.