Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Для профілактики грипу насамперед вимкніть телевізор


10.02.2016

Правила самооборони від шкідливого вірусу

ДЛЯ профілактики грипу доцільно передусім вимкнути телевізор. Або хоча б постаратися не дивитися ніякі медичні передачі. Всі поради, які Ви там почуєте, найчастіше не відповідають ні медичним поняттям, ні, часом, елементарному здоровому глузду.

Наприклад, щоб не заразитися, пропонують носити чотиришарові марлеві пов’язки або навіть респіратор. Марлева пов’язка не може вберегти від вірусу, як і респіратор. Вірус занадто малий, він здатний проникнути через будь-яку пов’язку (хоча маска від вірусу не захистить, але від слини і бризок, при чханні та кашлю хворої людини, вбереже).

Не допоможе, на жаль, і вакцина. Сама по собі вакцинація потрібна дітям: їм, наприклад, роблять щеплення від поліомієліту. Сам вірус постійно мутує, кожен рік людина зустрічається з новим штамом, проти якого необхідно зробити нову вакцину. Періодично виникають гібриди. Наприклад, свинячий грип — гібрид людського вірусу й того вірусу, яким раніше хворіли свині, а знаменита «іспанка» 1918-1920 років була обумовлена, ймовірно, гібридом пташиного та людського грипу.

Вірус може змінюватися настільки швидко, що вакцина, яка діяла на початку епідемії, до кінця втрачає свою ефективність. Тому, як правило, щеплення від грипу малоефективні.

Як же убезпечити себе під час епідемії? Кращий спосіб профілактики — це підвищення власних захисних сил. Пам’ятаєте, в радянські часи дітей відправляли в дитячі санаторії? Там вони гуляли босоніж, купалися і загоряли. Останній пункт особливо важливий. У нас під шкірою є так звані «огрядні клітини», що відповідають за імунітет і реакцію організму на проникнення будь-якого чужорідного агента. Це свого роду передові загони нашої імунної системи, які стоять на її захисті. За рахунок впливу сонця ці клітини «тренуються», і якщо влітку людина достатньо часу проводила на свіжому повітрі: грала у пляжний волейбол або працювала на дачі — це буде найкращою профілактикою сезонних інфекцій. Якщо влітку відпочити не вдалося, альтернативний засіб — чорний гарячий міцний чай з лимоном плюс ром.

Заваріть чорний чай, додайте туди меду, бажано світлих сортів, лимон - обов’язково зі шкіркою, оскільки саме в цедрі містяться необхідні корисні речовини. До цього додайте дві чайні ложки рому або коньяку на склянку. Алкоголь, особливо гарячий, дуже швидко всмоктується в стінки кишечника і, в першу чергу потрапляє до малого, так званого легеневого кола кровообігу. В легенях алкоголь випаровується. Саме тому, якщо випити навіть зовсім невелику кількість теплого алкоголю, від людини пахне спиртним — пари піднімаються з альвеол до носоглотки і фактично дезінфікують дихальні шляхи, через які, власне, вірус і потрапляє в організм. Дві чайні ложки - це умовний об’єм, дітям дозу потрібно зменшити, ну, а доросла людина може дозволити собі і дві столові ложки, якщо дуже хочеться.

Якщо ви вже захворіли, не поспішайте хапатися за антибіотики. Вони тільки нашкодять. Температура, навіть якщо вона піднімається вище 39 градусів, — ознака того, що ваш організм інтенсивно бореться з вірусом. Краще збивати температуру парацетамолом або аспірином (аспірин протипоказаний дітям, він може викликати шлункову кровотечу). Антибіотики - це зброя масового ураження. Вони знищують в організмі практично всю мікрофлору, яку зустрічають на своєму шляху, в тому числі і корисну, що саме по собі загрожує ускладненнями.

Приймати антибіотики слід лише за призначенням лікаря. Як дізнатися, коли все ж варто до них вдатися? Це можна дізнатися за кольором мокротиння. Як правило, інфекцію супроводжує кашель. Якщо мокротиння набуває жовтого і тим більше зеленого кольору - час антибіотиків настав.

Крім того, за антибіотики ми хапаємося часто не для того, збити температуру, а щоб усунути інші симптоми хвороби, наприклад, запалення дихальних шляхів. Саме це відбувається, коли у нас болить горло. Неприємні відчуття в цьому випадку пов’язані не з самим запаленням, а з набряком, який його супроводжує. Набряк знімають так звані протигістамінні препарати (кларетин, тавегіл та інші). Вони відрізняються ефективністю і побічними ефектами, такими як, наприклад, сонливість. Але кожен з них здатний зняти набряк, а значить, і усунути супроводжуючий його дискомфорт.

До речі, якщо кашель сухий, то ні в якому разі не потрібно приймати відхаркувальні препарати, вони тільки підсилять його, адже якщо мокротиння немає, то нічого й відхаркувати. На жаль, ефективних таблеток від сухого кашлю не існує. Тому ще раз: гаряче питво - міцний чай або тепле молоко.

І ще додам від себе: рекомендується (в тому числі, і доктором Комаровським) часте провітрювання приміщення, в якому ви перебуваєте (рекомендована температура +20), часте зволоження приміщення (будь-яким способом - хоч обприскуйте, хоч увімкніть зволожувач, або просто мийте підлогу звичайною водою вранці і ввечері), зволоження носа будь-яким засобом, хоч звичайною водою із сіллю, особливо взимку, і хворим - часте питво, хоч силоміць, але пити, пити, пити!

Віктор ТОПОЛЯНСЬКИЙ, кандидат медичних наук.