Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дніпропетровський держекспертцентр


17.11.2011

Дніпропетровський обласний державний центр з експертизи сортів рослин з державною інспекцією з охорони прав на сорти рослин (Держекспертцентр) свою історію розпочав ще у 1937 році, коли на базі колгоспу «Гігант» була створена Магдалинівська сортодільниця. У різні роки це підприємство очолювали Василь Кремінський, Дмитро Кумський, Іван Зелений, Олексій Круговий, Василь Приходько. Саме при Івану Зеленому, починаючи з 1979 року, будуються нова база сортодільниці, лабораторія, тік, складські приміщення. Площа угідь розширюється до 214,9 га, з‘являється комплекс для сівби, догляду і збирання цукрових буряків, оновлюється машинно-тракторний парк.
З січня 2003 року на базі Магдалинівської сортовипробувальної станції створено Держекспертцентр, якому підпорядковані Васильківська, Нікопольська та Криничанська сортовипробувальні станції.

- Цього року в нас проведено 534 досліди з кваліфікації експертизи сортів рослин технічних культур, а саме: соняшнику, озимого ріпаку, сої, цукрових буряків, - розповідає заступник начальника з виробництва Олена Скиба. – І хоча робота ця трудомістка, в останній час зацікавленість спеціалістів та керівників агроформувань до сортовипробувань значно зменшилась. Напевно тому, що у багатьох господарствах закладають власні дослідні ділянки із залученням науковців.

Віднедавна сорти, які випробовують у центрі, стали закодованими і складаються з восьми цифр. І фахівцеві нелегко, приміром, за наявності майже 300 гібридів соняшнику десь у підсвідомості тримати результати сорту 12345678.
Досить активно Держекспертцентр співпрацює з Інститутом фізіології рослин і генетики НААН України, Харківським інститутом рослинництва ім. Юр‘єва. У минулому році, приміром, пшениця Славна дала врожайність 56 ц/га, Солоха – 49 ц/га, Шестипаловка – 48 ц/га. Ячмінь супереліта Взірець яровий дав по 28 центнерів, Донецький-14 добре зарекомендував себе стійкістю до хвороб, шкідників, високою врожайністю. Горох сорту Модус придатний для збирання прямим комбайнуванням.
- Хочемо, аби керівники господарств частіше до нас приїздили і співпрацювали з нами. Це сприяло б вибору оптимальних сортів, які б давали найвищу віддачу, - таке побажання висловила головний агроном Надія Довженко.
До речі, напередодні Дня працівників сільського господарства ветеранів Держекспертцентру Олену Скибу та Надію Довженко нагороджено відзнакою Знак Пошани Міністерства агрополітики та продовольства. З чим ми їх і вітаємо!

На змімках. Водії Василь Деркач, Олександр Нікітенко, в.о начальника Руслан Леонов. Невеликий, але дружний колектив Держекспертцентру.