Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Дніпропетровський агрофак: зустріч через 40 років


07.03.2018

23 лютого цього року випускники агрономічного факультету Дніпропетровського сільськогосподарського інституту 1978 року зібралися в рідній AlmaMater, щоб згадати студентські роки та розповісти про свої життєві досягнення. І ніби знову всі вони на мить стали студентами найріднішого вишу, який дам їм путівку у самостійне трудове життя.
Напевно, жоден курс не дав скількох відомих особистостей, як цей. Павло Лазаренко – представник Президента України у Дніпропетровській області у 1992-1994 роках, голова Дніпропетровської ОДА у 1995 році, віце-прем’єр України у 1995-1996 роках, прем’єр-міністр України у 1996-1997 роках, Іван Кириленко – народний депутат, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, заслужений працівник сільського господарства України, міністр агрополітики України в Кабмінах Віктора Ющенка та Анатолія Кінаха (2000-2002 роки), віце-прем’єр-міністр з питань АПК (2002-2005 роки), Анатолій Білик – депутат Дніпропетровської обласної ради, голова обласної профспілкової організації працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей, народний депутат України ІІІ скликання, повний кавалер орденів «За заслуги», заслужений працівник сільського господарства України, представник Президента України у Новомосковському районі, голова Новомосковської райдержадміністрації (1992-1997 роки), головний державний інспектор з карантину рослин України (2008-2010 роки). 
Перед тим, як зустрітися в актовій залі аграрно-економічного університету із викладачами та студентами вишу, в одній з аудиторій перекличку провів староста курсу Анатолій Білик.
Він також повідомив, що ректор відшукав наказ №103 від 25 січня 1978 року, згідно з яким студентам було присвоєно кваліфікацію вченого агронома. За відмінне навчання дипломи з відзнакою отримали Володимир Богуславський, Василь Гавва, Дмитро Діхтярьов, Сергій Жученко, Валерій Заржевський, Іван Кириленко, Сергій Куцевол, Павло Лазаренко, Микола Панковіченко, Людмила Юрченко та ін. Під час переклички виявилося, що доля розкидала випускників 1978-го року по всьому світу, відтак не всі змогли приїхати до Дніпра, а декого, на жаль, вже немає на цьому світі.
Учасників зустрічі привітав нинішній ректор університету, професор Анатолій Кобець (випускник факультету механізації 1978 року), який  презентував основні здобутки навчального закладу і повідомив, що цей захід проходить у рамках святкування 95-річчя Дніпропетровського аграрно-економічного університету. Анатолій Степанович пригадав, що історія вишу могла б закінчитися у 2013 році, коли 26 червня тодішній уряд прийняв рішення про припинення діяльності навчального закладу і створення нового вишу на базі агроуніверситету, митної академії та фінансового інституту. 
«Студенти, викладачі, аграрна спільнота області відстояли наш агроуніверситет, і тепер маємо змогу працювати, готувати у цих стінах фахівців аграрної галузі», – наголосив ректор.
Випускник 1978 року, народний депутат Іван Кириленко пригадав, як він вперше приїхав до Дніпропетровська з невеликого села Берестове Бердянського району Запорізької області, аби здати документи до приймальної комісії. Саме тоді він і познайомився ще з одним абітурієнтом Анатолієм Кобцем, який того року вступив на факультет механізації. 
Іван Кириленко виконав приємну місію. Від імені Голови Верховної Ради України вручив трудовому колективу агроуніверситету грамоту Верховної Ради України, а також подяку Прем’єр-міністра України за високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток аграрної освіти і науки. Почесною грамотою Верховної Ради України був також нагороджений ректор університету Анатолій Кобець. Відзнакою Комітету Верховної ради України з питань аграрної політики та земельних відносин нагороджено доктора біологічних наук, професора Івана Узбека. Медаль Національної академії педагогічних наук України «Григорій Сковорода» була вручена колишньому декану агрофака Іллі Чабану, знак Національної академії педагогічних наук України «Ушинський К.Д.» був вручений ветеранам університету Ларисі Фот і Раїсі Авраменко. Почесною грамотою Президії Національної академії аграрних наук України була нагороджена заступник директора Нікопольської сортовипробувальної станції Марія Базілєва, подякою НААНУ були відзначені фермер Межівського району Володимир Богуславський, фермер Петропавлівського району Володимир Лященко. Відзнака Міністерства аграрної політики та продовольства України була вручена директору ТОВ «Дружба» Кринчанського району Євгену Лесіву, голові фермерського господарства «Київ» Павлоградського району Миколі Панковіченку, заступнику голови СВК «Борозенське» Великоолександрівського району Херсонської області Сергію Фокіну, агроному ТОВ «Дніпровські сади» Синельниківського району Миколі Резніку, аграріям Олександру Гаркуші та Наталії Савченко.
За особливі заслуги перед українським народом цінним подарунком Голови Верховної ради нагороджено депутата обласної ради, голову обласної організації Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолія Білика і ветерана АПК Олексія Захарова.
«Усі свої здобутки у своєму житті пов’язую зі своїми наставниками, педагогами, які навчили нас бути не лише гарними фахівцями і любити землю, а залишатися за будь-яких обставин людьми, – наголосив Анатолій Білик. – Особливу подяку висловлюю Григорію Федоровичу Нестеренку, Миколі Трохимовичу Масюку, Володимиру Іллічу Шемавньову, Іллі Павловичу Чабану».
Вже після зустрічі мені довелося поспілкуватися ще з одним випускником 1978 року, мешканцем Підгородного Віктором Вусиком. Наприкінці 80-х років він працював в облмлемоб’єднанні.
«На все тоді були ліміти – не могли придбати ні спецтехніки, ні запчастин, ні пального, – розповів Віктор Володимирович. – Вирішив піти до свого однокурсника Лазаренка, який на той час працював в обкомі партії. У приймальні – купа людей, потрапити до нього неможливо. Вийшов засмучений. На одному з кабінетів побачив вивіску «Кириленко І.Г.». Ще один мій однокурсник. Саме він провів мене до Павла Івановича, який і допоміг мені вирішити всі проблеми впродовж двох хвилин».
Ще довго колишні студенти, а тепер вже ветерани праці, говорили про те, як були молодими.  Відчувалось, що у душі вони такими ж і залишилися.
Олександр ПЕТРЕНКО.
На знімку: фото на згадку біля старого корпусу, на якому у 1978 році була вивіска «Дніпропетровський сільськогосподарський інститут».

 

Всього - 1


Виктор Харламов19.10.2023

Всі долі цих особистостей були сформовані з допомогою Павла Лазаренко та Івана Кириленка, які в зуміли пробити шляхи друзям та собі, ще в СРСР...