Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

До пам’ятної дати Шульгівки


08.07.2015

Точної дати заснування Шульгівки Петриківського району не знайдено досі. А тому дату закладання церкви Успіння Пресвятої Богородиці можна вважати початком історії давнього козацького села.
На історичному місці встановлений пам’ятний знак: «Запорозьким козакам, які заснували с. Шульгівка, та в році Божому 1776-му, місяці травні, 26-го дня до спорудження соборно заклали дерев’яну церкву в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці. Камінь освячено 26.05.2015 р. на знак духовного єднання між поколіннями». Ініціатор встановлення пам’ятного знаку Зінаїда Бублей вважає, що цей пам’ятний знак значно розширить національний, культурний та духовний простір села, що сприятиме відродженню народної пам’яті про козацьку історію села Шульгівки, заснованого на землях Вольностей Запорозьких часів Нової Січі. Перед освяченням пам’ятного знаку протоієреєм Борисом мешканці села почули історію українського козацтва від Зінаїди Василівни, а також «Думу про заснування с. Шульгівка запорозькими козаками», написану місцевим поетом Миколою Богомазом.
До ініціативи встановлення пам’ятного знаку долучилися патріоти рідного краю: фермер Іван Єлісеєнко, староста церкви Іван Лазур, підприємець Валерій Яцина.
Історична пам’ять нашого народу – це міцний фундамент, на якому утверджується національна самосвідомість та державна незалежність.

Оксана ЖИТНИК, Дніпропетровська область.

На знімку: Валерій ЯЦИНА по закінченню встановлення пам'ятного знаку.