Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Добрива з... бур’янів


05.06.2013

Виполоті бур’яни можна вжити з користю: квасити у діжці разом з квітками та корінням. Через два тижні буде готове зовсім безкоштовне та дуже корисне добриво для рослин.

ТРИ КОМПОНЕНТИ
Це добриво - знахідка для городника. З нічого (бур’янів) можна приготувати прекрасне органічне добриво, рівноцінне за складом гною. Потрібні всього три компоненти: вода, трава і небагато будь-якого азотного добрива для посилення бродіння.
Найпривабливіше для нас те, що всього одна бочка на 200 л за літо виробляє величезну масу добрива, і звичайна садова ділянка в кілька соток забезпечується живленням повністю.
ЯК ЗРОБИТИ РІДКЕ ДОБРИВО
Необхідна пластикова ємкість, бажано містка, від 50 л, найкраще - звичайна бочка на 200 л. Головне, щоб ємкість була пластиковою, а не залізною.
Найкраще бродить зелена рослинна маса, тому як основну сировину для виробництва добрива зазвичай використовують накошену траву, бур’яни, бадилля. У бочку засипають їх стільки, скільки є: наполовину або на дві третини, або навіть повністю. Чим більше трави, тим більш густим вийде добриво. Потім додають джерело азоту для посилення бродіння: азот входить до складу білка, бактерії швидше розмножуються в присутності азоту.
Джерелом азоту буде столова ложка карбаміду (сечовини) або кілька ковпачків рідкого гуматного добрива (чорного та із запахом аміаку). Після цього заливають воду майже до країв. Зверху бочку закривають кришкою або зав’язують поліетиленом.
Перша партія добрива готується приблизно два тижні - трохи довше, ніж всі наступні (7-10 днів).
Перед застосуванням необхідно як слід розмішати масу трави в бочці, щоб з неї змило якнайбільше часточок розкладеної речовини. Траву потрібно виймати вилами і використовувати для мульчування огірків, гарбузів, капусти і т.д., а рідкий розчин використовувати для підживлення. Але не весь: у ньому вдосталь мікроорганізмів, тому пару відер необхідно залишити на дні бочки для «закваски» наступної партії трави. Потім набити бочку бур’янами, що накопичилися, додати джерело азоту, залити водою - і все повторюється.
ПЛЮСИ БУР’ЯНІВ
По-перше, ми вносимо під рослини азотне добриво у вигляді розчину, що швидко засвоюється. Воно подіє набагато швидше, ніж мульча з прілої трави; не містить насіння бур’янів як гній, у ньому відсутні яйця глистів.
По-друге, усуваємо ґрунтову кисло-тність за рахунок лужної реакції розчину (теж швидше, ніж при внесенні сухих розкислювачів).
По-третє, насичуємо землю живими діяльними мікроорганізмами, виділення яких мають захисну дію. Тобто це одночасно й живлення, і поліпшення середовища, і захист від багатьох хвороб.
До того ж, цією рідиною дуже добре поливати чисту землю при підготовці до посадки. Одним словом, бочка з трав’яним рідким добривом влітку стає головною «фігурою» у догляді за рослинами. Установити її краще в середині посадок, щоб не доводилося далеко носити підживлення.
Необхідно відзначити і ще одну цінну властивість бочки з травою: вона працює як знезаражуючий пристрій. У неї можна кидати «на переробку» уражене будь-якими хворобами бадилля, що довелося б спалювати.
У бочці анаеробні умови, там не виживе жоден збудник - усе перетвориться на добриво. Крім того, у бочку можна зсипати падалицю - опалі плоди яблук, які рекомендують глибоко закопувати або спалювати. Таким чином, бочка з добривом рятує від необхідності все літо розводити багаття та рити ями.
У ЯКИХ ПРОПОРЦІЯХ РОЗБАВЛЯТИ
І КОЛИ ВНОСИТИ
Отже, у нас вийшла універсальна живильна суміш, яку можна використовувати і як основне добриво, вносячи його при підготовці ґрунту, і як літнє підживлення. Розбавляють добриво приблизно у пропорції 1:1(1,5), тобто з 200 л рідкого добрива одержуємо 400-500 л підживлення, через тиждень - ще півтонни!
Об’єми підживлень залежать від потреб окремих культур. Так, якщо для капусти й огірків у серпні можна вилити по відру розведеного підживлення під кущ, то для полуниці - по 1-2 літри на кущ. Варто врахувати, що підживлення є азотним, при передозуванні воно може викликати небажаний надлишковий ріст бадилля (помідори, полуниця) або спровокувати появу шкідників і хвороб.
У серпні та восени виробництво добрива не припиняється, благо, крім бур’янів, з’являється багато зрізаного бадилля - нехай іде в діло. Корисно поливати добривом всі чисті клаптики землі, що готуються до весни.
А самі рослини - чи можна поливати восени цим добривом? Ось тут обережно! Як відомо, дерева і кущі в другій половині літа азотом не підживлюють. Поливайте цим добривом пристовбурні кола багаторічних рослин тільки пізньої осені, коли рослини скинули листя та повністю підготувалися до зими! Інакше наше добриво, що містить азот, сприятиме росту гілок, і вони не встигнуть приготуватися до зими.
ЧИ ГОТОВЕ ДОБРИВО
Коли добриво готове, у вмісту бочки з’являється запах «корівника», колір стає схожим на гнойову рідоту: зеленувато-брудний, трав’яна маса сильно пузириться - виділяється вуглекислий газ. Раз є пузиріння, значить, бродіння точно йде добре, трава розкладається і утворюється вуглекислий газ і аміак. Зокрема, аміак опиняється у воді та з’єднується з нею з утворенням нашатирного спирту, а не вивітрюється, як при зберіганні гною або компосту.
Нашатирний спирт має лужну реакцію, що дуже сприятливо позначається на кислих ґрунтах. Рідкий вміст бочки, як і взагалі всі органічні добрива, можна вносити в ґрунт восени: азот мало вимивається.
ЯК ДОВГО МОЖЕ ЗБЕРІГАТИСЯ
РІДКЕ ДОБРИВО
Хто вчив біологію, той знає, що аміак у великих концентраціях - це отрута для всього живого (тому тваринники так ретельно видаляють послід із кліток). У тому числі - і для мікроорганізмів. Коли в бочці накопичується занадто багато аміаку, мікроби гинуть: отруюються своїми власними виділеннями.
Постоявши місяць, розчин як і раніше буде живильним, але вже без мікробів. Тому, якщо ви хочете поливати ґрунт живими мікробами та безупинно виробляти живі добрива, то вам необхідно не тільки постійно додавати свіжий корм для мікробів, але і вчасно видаляти дозрілу рідину.