Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Добриво з яєчної шкаралупи


31.07.2015

Для одних господарок яєчна шкаралупа - усього лише сміття, і її безжалісно відправляють у відро. А ось для інших - тих, хто не мислить свого життя без саду й городу, - найцінніше добриво, що дбайливо збирається в окрему тару. Так навіщо ж потрібна яєчна шкаралупа? Давайте розберемося.
Зібрану шкаралупу добре просушують, складають у щільний поліетиленовий або полотняний мішок і розтирають качалкою або ступкою до порошкоподібного стану. Вапно, що знаходиться в шкаралупі, життєво необхідне більшості рослин для повноцінного росту та розвитку. Але й це ще не все: це саме вапно знижує кислотність ґрунту, поліпшуючи його структуру та підвищуючи ефективність мінеральних добрив. Товчену яєчну шкаралупу додають у ґрунт при перекопці навесні, а для ощадливої її витрати - у рядки або лунки.
Дуже вдячно озиваються на внесення товченої яєчної шкаралупи морква, огірки, капуста, редька та бруква. Під редьку, редиску й помідори її можна не вносити. А картопля та щавель взагалі непогано себе почувають на слабокислих ґрунтах, розкислювати їх не потрібно. У саду за внесення товченої яєчної шкаралупи вам будуть вдячні обліпиха, вишня, черешня і слива.