Поточний № 4 (1431)

04.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Доля українських політв’язнів: правозахисники назвали необхідні кроки для вирішення проблеми


16.08.2023

Стан та здоров’я ув’язнених росією українських громадян постійно має бути у фокусі української влади. Зараз необхідно проводити розслідування щодо причетних до злочинів проти політв’язнів, аби притягнути винних до відповідальності, а злочини росіян проти бранців припинилися якомога швидше.
Про це йшлося під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ, де було представлено список політв’язнів, які потребують лікування.
У ході обговорення експертка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова озвучила необхідні аспекти та рекомендації, які допоможуть вирішити питання українських бранців. Так, вона наголосила, що передусім необхідно збирати докази на кожного, хто причетний до переслідування українських політв’язнів.
«Ми хочемо порекомендувати українській владі, що можна зробити вже прямо зараз. Не чекати закінчення війни, якось всю цю ситуацію рухати з місця і все це привести до ладу. В першу чергу ми рекомендуємо ретельно розслідувати кожен цей випадок і збирати докази на кожного, хто причетний до переслідування цих людей», – наголосила вона.
«Ми готові допомагати, і ми вже допомагаємо, ми документуємо всі ці порушення, і зараз ми разом зі ZMINA працюємо над тим, щоб укласти повний перелік усіх причетних до переслідування цих людей. І ми цей перелік передамо в прокуратуру і спробуємо зробити разом із нашою владою, допомогти зробити максимально так, щоб всі винні були притягнуті до відповідальності, рано чи пізно. І щоб всі ці винні потрапили до міжнародних санкційних списків», – додала експертка.
Крім того, за словами Ірини Сєдової, потрібно створити ефективний механізм повернення з полону цивільних, і включити в ці переліки повернення додому  передусім тих хворих в’язнів, які знаходяться в критичному стані.
Також вона наголосила, що важливо добитися ефективної роботи правозахисних місій на окупованих територіях, на території росії, які будуть точково ходити до таких в’язнів і розголошувати їхні проблеми, аби вони виносилися в публічну площину, що дасть більше шансів врятувати цих людей.
Крім того, переконана експертка,  потрібно залучати міжнародні гуманітарні організації до переговорів щодо звільнення політв’язнів.
Ірина Сєдова, наголосила, що сьогодні необхідно створити окремий напрямок, представники якого будуть займатися визволенням з неволі саме цивільних заручників. 
На думку експертки Кримської правозахисної групи, важливо розробити державну програму фізичної та психологічної реабілітації тих хворих, які змогли звільнитися з полону, та для членів їхніх родин. Крім того, зауважила вона, у державний бюджет на 2024 рік необхідно закласти необхідні кошти для допомоги тим, хто знаходиться в полоні.
Також, за словами Ірини Сєдової, у закон щодо соціальної підтримки заручників та політв’язнів та їхніх родин «треба працюючі підзаконні акти, де буде чітко розписано, як цей закон буде втілюватися в життя, щоб він запрацював вже зараз».