Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Домашнє застосування мідного купоросу


08.04.2015

На поличках садових магазинів можна помітити пакети, на яких написано «мідний купорос». Цим стародавнім засобом садівники найчастіше користуються на самому початку весни. Для яких же цілей його купують? Для чого він може знадобитися, яким чином його використовувати? Чи можна замінити його більш сучасними і ефективними засобами?Відкривши упаковку, ми побачимо кристалики блакитно-синього кольору, що не мають запаху. Інші назви - сірчанокисла мідь, сульфат міді, тому що містять 24% міді.

ЗАСТОСУВАННЯ В САДІВНИЦТВІ
Мідний купорос здавна застосовується як фунгіцид, тобто засіб, що має протигрибкову дію. Він призначений для обробки декоративних рослин (наприклад, троянд), а також чагарників, плодово-ягідних культур (винограду, аґрусу, смородини, яблуні) від різних шкідників і захворювань (парші, плямистостей, моніліоза, антракнозу, гнилі та інших). Ним знезаражують місця ушкоджень у кущів і дерев.
Щоб мідний купорос не нашкодив здоров’ю, навколишньому середовищу, а приніс тільки користь, перед тим, як його використовувати, неодмінно уважно прочитайте інструкцію. Наприклад, у таблиці ви знайдете інформацію про те, скільки потрібно взяти препарату в тих або інших випадках для готування розчину, а також кількість розчину, що знадобиться вам для профілактики або лікування своїх садових культур. У чайну ложку вміщається 6 грамів мідного купоросу.
Айва, груша, яблуня - парша, філостикоз, різні плямистості, усихання, моніліоз. Береться 100 грамів порошку на 10 літрів води, після розчинення на кожне дерево йде для обприскування 2-3 літри такого розчину. Причому, обприскування необхідно провести дуже рано, коли ще бруньки не розпустилися. Вишня, черешня, абрикос, слива, персик - кокомікоз, клястероспороз, курчавість, моніліоз. Смородина, аґрус - септоріоз, антракноз, інші плямистості. На обприскування одного куща йде близько 1,5 літри розчину.
Троянди - чорна плямистість листяних пластин, борошниста роса.
Для дезінфекції в розчин на 3 хвилини дозволяється опускати корені і саджанці смородини, аґрусу, паростки малини, вуси суничні, полуничні проти борошнистої роси, антракноза, гнилі. Після цього дуже ретельно потрібно прополоскати ці частини рослин, що були занурені в розчин. До речі, для готування розчину для таких цілей потрібно взяти 10 грамів мідного купоросу на літр води.
Якщо у троянд з’явився кореневий бактеріальний рак (або у плодових культур), то після видалення наростів коренева система занурюється в 1% розчин на 3 хвилини. Потім ці частини рослин піддаються ретельному промиванню водою.
Мідний купорос ефективно бореться з багатьма шкідниками і напастями садових культур. Але розчин цей дуже кислий, тому він при неправильному застосуванні може спровокувати опік рослин. Тому обов’язково дотримуйтеся всіх доз і приписів інструкції. Щоб пом’якшити вплив сильної сполуки, французькі винороби багато століть тому запропонували додавати до розчину свіжогашене вапно, здатне нейтралізувати кислоту. Лікувальні властивості мідного купоросу при цьому не зменшуються. Дана суміш отримала назву бордоської рідини, тому що французи, які придумали рецепт, жили в провінції Бордоіль. Для готування такої суміші потрібно запастися 100 грамами вапна (негашеного) і такою ж кількістю мідного купоросу. Тільки не треба відразу все змішувати! Спочатку гасимо в невеликій кількості води вапно (100 грамів), доводимо обсяг до п’яти літрів, так у нас вийшло «вапняне молоко». В іншій ємкості в гарячій воді розчиняємо при помішуванні мідний купорос (теж 100 грамів), знову доводимо обсяг розчину до п’яти літрів. Увага! Розчин мідного купоросу вливаємо поступово в «вапняне молоко», а не навпаки. Потрібне постійне помішування. Розчин придатний 5 годин, потім часточки вапна починають злипатися, що веде до забивання отворів обприскувача.

ОСОБЛИВІ ВКАЗІВКИ
Щоб приготувати розчин використовуйте спеціальну тару (тільки не металеву). Розчиняйте порошок безпосередньо перед тим, як він вам необхідний, тобто взапас засіб не робіть. Витратити його потрібно повністю за 10 годин.
Готувати розчин не можна біля водопроводу, колодязя, поблизу будівель для утримання тварин, при скупченні людей.
Роботи переважно виконувати рано-вранці або пізно ввечері. Погода має бути безвітряною і сухою, коли не очікується опадів протягом найближчих чотирьох годин. Якщо температура повітря вище 30 градусів, то обробка не проводиться. Не забувайте про особисту гігієну та правила безпеки з хімікатами. Надягайте гумові рукавички, спеціально виділений для таких процедур одяг, косинку на голову і взуття. Виробник рекомендує використовувати захисні окуляри та респіратор, щоб краплі розчину не потрапили в очі, на слизові оболонки. Після завершення всіх намічених робіт зніміть спецодяг, ретельно з милом вимийте руки, умийтеся, прополощіть рот теплою водою.
Зберігати даний засіб потрібно в сухому місці, недоступному для дітей і тварин.