Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Домашній город - овочі на підвіконні


26.12.2013

ОГІРКИ НА ПІДВІКОННІ
Ці овочі люблять вологість, тепло і світло. Підвіконня, на яких будуть рости огірки, мають бути теплими, без протягів. Для підтримки вологості можна використовувати невисокі лотки з водою, розставлені поблизу посадкових горщиків.
Для ефективного використання сонячних променів протягом дня можна виготовити світловідбиваючий екран з харчової фольги, натягнутої на картон. Його підвішують або встановлюють поблизу підвіконня, де розміщені посадки.
Для посіву використовують невеликі ємності, заповнені живильним ґрунтом. На розсаду висівають пророщене насіння, яке зашпаровують у ґрунт на глибину 2 см.
Посіви освітлюють люмінесцентною лампою по 12 годин на добу. На 6-8 горщиків достатньо однієї лампи. З появою двох справжніх листочків розсаду висаджують у горщики діаметром 23-25 см. На дно горщика укладають керамзитові кульки, шаром 2-3 см. Поверх насипають ту ж ґрунтову суміш, що була використана для вирощування розсади. Розсаду виймають із ємностей із грудкою землі і висаджують у заздалегідь зроблену лунку. Зашпаровують у ґрунт по сім'ядольні листочки.
Огірки регулярно поливають теплою (25-28°С) водою. Ґрунт біля коренів ніколи не повинен пересихати. Для підтримки необхідної вологості повітря рослини обприскують. Обов'язково видаляють усе листя, яке засихає.
До початку плодоношення рослини підживлюють кожні 10-15 днів аміачною селітрою - 1 г, суперфосфатом - 1 г, калійним добривом - 0,5 г на літр води. Потім дозу добрив збільшують у 1,5 рази. Рослини підв'язують шпагатом до кілочка (70-80 см висотою), укріпленого в ґрунті горщика. Шпагат вільною петлею закріплюють біля основи стебла, на висоті 15-20 см, і потім обвивають ним рослину навколо пагона. Верхній кінець шпагату підв'язують до кілочка.
Всі неплодоносні пагони видаляють. Інші прищипують над зав'яззю, залишаючи над нею 2-3 листа. Щоб живильні речовини дарма не витрачалися, при вирощуванні огірків узимку у них видаляють вусики. Стежать за тим, щоб у нижній частині рослини не були занадто загущеними.

КРІП
Необхідно пам'ятати, що це рослина довгого дня. Найкраще листя у нього наростає при довжині світлового дня 10-12 годин. За 2-3 дні до посіву насіння намочують, міняючи воду 3-4 рази на день. Потім підсушують і висівають у ящики з живильним ґрунтом, насипаним шаром 12-14 см. Зашпаровують на глибину 1-2 см. Поверхню ґрунту злегка ущільнюють. Сіють кріп з інтервалом 10 днів, використовуючи сорти різної стиглості. До появи сходів ящики тримають у теплому місці. Потім на 2-3 дні їх переносять на прохолодніше підвіконня з температурою до 10°С. А потім температуру знову підвищують до 14-16°С. Як правило, кріп буває готовим до збирання на 40-50-й день.

КРЕС-САЛАТ
Це, мабуть, найбільш «зручна» зелень для домашнього городу. По-перше, дає врожай уже через 12-15 днів після появи сходів. По-друге, крес-салат не має потреби в достатку світла. Його можна вирощувати на будь-якому вільному підвіконні. І, по-третє, не вимагає спеціальної тари для посіву. Можна використовувати будь-які ємкості - вони повинні мати дренажні отвори та бути досить широкими і не занадто високими. Наприклад, дно з бортиками, вирізане з п’ятилітрової пластикової пляшки. Для посіву використовують легкий живильний ґрунт. Сіють густо, врозкид. Насіння засипають тонким шаром землі (не більше 0,5-1 см). Щоб створити «зелений конвеєр», його можна сіяти кожні два тижні. Уже через 2-3 дні насіння проростає. Крес-салат дуже любить вологу, тому його регулярно та рясно поливають. При нестачі води в ґрунті рослини швидко йдуть у стебло, знижується врожай. Коли рослини підростуть до 6-7 см, їх можна зрізати або висмикувати з корінням.