Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Домашній лікар - каланхое


30.01.2015

Каланхое має протизапальні, кровоспинні, бактерицидні властивості. Крім того, каланхое - засіб, що застосовується при загоюванні різних ран. Свіжий сік рослини містить безліч корисного: дубильні речовини, ферменти, флавоноїди, органічні кислоти, мікро- і макроелементи. Тому сік рослини застосовують при виразках, гнійних ранах, омертвінні тканини, фурункулах, опіках, при кровотечах і ерозії шийки матки.
Каланхое рятує від вугрів, висипки та плям на шкірі обличчя. Препарати на основі каланхое здатні допомогти при лікуванні захворювань очей. Якщо каланхое вирощують у темному та прохолодному приміщенні, то в ньому накопичується маса біогенних стимуляторів, які допомагають при лікуванні різноманітних захворювань.

ЗАСТОСУВАННЯ КАЛАНХОЕ
Каланхое отримало широке застосування в народній медицині, і цьому воно зобов’язане своїм численним лікувальним властивостям. Настоянка каланхое, яку втирають у шкіру, поліпшує циркуляцію крові, завдяки чому не буде закупорки судин. У листях рослини містяться органічні кислоти, поліцукриди, які входять до складу найактивніших препаратів.

СІК КАЛАНХОЕ ПРИ ПАРОДОНТОЗІ
Для його готування потрібно зрізати рослину і тиждень потримати при температурі не вище 10 градусів тепла. Далі за допомогою дерев’яної ложки все перетирається в кашку. Після цього, взявши марлю, вичавлюємо сік у посуд і залишаємо на 2 дні - це необхідно для повного випадання осаду. Готовий сік потрібно розвести 20%-м спиртом (20 частин соку на 1 частину спирту). Такі ліки застосовуються при виразках, гнійних ранах, пролежнях і свищах. Для цих цілей необхідно взяти кілька шарів марлі, промочити соком каланхое і накласти на рану. Також сік каланхое допомагає знизити кровоточивість ясен або зняти сверблячку. Для цього потрібно зробити інгаляцію цим соком.

НАСТОЯНКА КАЛАНХОЕ НА СПИРТІ
Візьміть столову ложку здрібненого листя, залийте 100 мл спирту (40%-го) і залиште на 10 днів настоюватися в теплому місці. Процідивши настоянку, її можна використовувати у вигляді примочок або засобу для промивань. Приміром, нею можна вилікувати запалення середнього вуха, закапавши у вухо 1 або 2 краплі настоянки перед сном.

МАЗЬ ІЗ КАЛАНХОЕ
Для її приготування треба з’єднати в малому посуді 15 мл соку каланхое і 25 грамів ланоліну. У цю масу потрібно додати ще 25 грамів вазеліну й усе перемішати до стану однорідної маси. Мазь застосовують при наявності трофічних виразок і фурункулів.

НАСТОЯНКА КАЛАНХОЕ ПРИ ВАРИКОЗНОМУ РОЗШИРЕННІ ВЕН НА НОГАХ
Візьміть півлітрову банку і, заповнивши її листям рослини, заздалегідь дрібно нарізаним, залийте доверху горілкою. Далі необхідно щільно закрити банку й поставити в темне приміщення на 7 днів. Готовою настоянкою варто натирати ноги на ніч, роблячи кругові рухи пальцями. Починати розтирання потрібно зі ступень, рухаючись нагору. Так необхідно лікувати протягом двох, а то і трьох місяців.

ЛІКИ З КАЛАНХОЕ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ
Відріжте листя каланхое і відіжміть з нього сік. Взявши свіжий сік рослини, ним змазують слизову носа тричі на день.
Свіжий сік каланхое застосовують при запаленні вік, вух, ротової порожнини, при гнійних ранах, опіках та інших шкірних захворюваннях.
Листя каланхое, попередньо здрібнене, застосовують для приготування компресу для знищення бородавок. Також листя цієї лікарської рослини використовують при розумовій утомі. Листя каланхое достатньо просто пожувати трохи і проковтнути - і працездатність повернеться за лічені хвилини.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ КАЛАНХОЕ
Каланхое протипоказане вагітним жінкам і алергікам, але на цьому протипоказання до цієї рослини не закінчуються. Люди із захворюваннями печінки, гепатитом і цирозом також не повинні користуватися препаратами з каланхое. Не рекомендується застосовувати каланхое людям з пухлинами а також при низькому тиску.