Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Домашній помідор - поза конкуренцією!


05.12.2018

На календарі – початок зими. Отже, настав час ділитися своїми городніми здобутками. Сьогодні розповім про один зі своїх найкращих сортів помідорів – Домашній. 
З повагою Надія Цибень, городник-любитель.
Серед городніх овочів чи не найбільше розмаїття сортів зустрічається у помідорів. У світі їх налічується вже декілька тисяч. Кожен сорт має свої, тільки йому притаманні особливості, чим і приваблює до себе закоханих у свою справу городників. В погоні за помідорними новинками ми готові без вагань їхати в інший кінець країни чи щогодини виглядати листоношу, чекаючи на довгожданий конверт з таким бажаним пакетиком насіння. А скільки радості приносить спостереження за новим сортом, як він себе поводить, як росте, наскільки врожайний! Тут навіть словами важко передати всю гаму відчуттів.
Через мої руки пройшло вже декілька сотень сортів помідорів. В городній колекції залишаються тільки найбільш достойні, що пройшли ретельну перевірку в примхливих поліських умовах. Різні сорти мені діставались теж по-різному. З деякими історіями поповнення моєї колекції читачі вже знайомі. Та є в мене один улюблений сорт, якого я ніде не діставала, але якого не поміняю ні на який інший. Дістався він мені, можна сказати, у спадок, бо вже десятки років беззмінно ведеться у моєму городі і вироджуватися він зовсім не збирається. Він так і називається - Домашній. Але ця простенька назва анітрохи не заважає йому заткнути за пояс будь-який інший розрекламований сорт помідорів. Бо має у своєму послужному списку три основні переваги.
По-перше, за часом достигання Домашній помідор надранній. Моїй сім’ї це дає змогу посмакувати ним найраніше, а фітофторі навпаки – лишається тільки облизнутися і шукати собі більш вразливі пізніші плоди.
По-друге, кущ у нього низькорослий. Він зовсім не потребує пасинкування . Це дуже зручно і зменшує час для догляду. Виростив розсаду, підживив, просапав, полив - от і всі клопоти.
По-третє, плоди у Домашнього великі – 250-280 г, взяв одного і наївся. До того ж надзвичайно смачні та запашні. Це призабута відзнака ще з тих часів, коли в доборі сортів цінувався не тільки товарний вигляд, а й смакові якості. Салати, сік, консервація – все з нього виходить на відмінно. Та й врожайність у цього сорту з року в рік вище всяких похвал.
Не підвів мене з врожаєм Домашній і цього року, хоча й погода у нашому поліському краї видалася далеко не сприятливою. І наїлися досхочу, і консервацією на зиму запаслася, і насіння вдосталь зібрала.
За традицією пропоную читачам «Сільських новин» скромний дарунок – безкоштовно вишлю пакетик насіння цього врожайного сорту всім, хто надішле на мою адресу адресований на себе конверт з марками по Україні. Мені буде надзвичайно приємно, що мій улюблений Домашній зможе порадувати таких як і я, захоплених своєю справою господарів, у різних куточках нашої країни.
ЦИБЕНЬ Надія Василівна, 
с. Смоляри, Старовижівський район, 
Волинська область, 44425.